30 mars 2011

Cerise Kalanchoe

Jisses vad kallt det var i morse. Ca -6 grader hade vi här. Lite skillnad på de 5 grader vi har i skrivande stund. Solen gassar på baksidan. Den värmer sååå skönt. Snart dags att fixa till på vår lilla uteplätt så man kan sitta o värma sig där i vårsolen.

Var tvungen att hitta några ersättare till de sönderfrusna Murgrönorna jag hade i köksfönstret. Hittade ljuvligt fina Kalanchoe i affären. Lättskötta blommor som inte behöver nån näring o ganska lite vatten....passar mig ypperligt:) Annat namn på dessa är Våreld eller Höstglöd. Tror många gillar dessa blommor som finns i många nyanser numer. Här blev det ett riktigt lyft i köksfönstret vill jag lova:) Ha en fortsatt trevlig onsdag! //Helén

29 mars 2011

Bloggtorka / Fröerna har kommit / Ny tidning

Hej allesammans!

Nu har jag piggnat till lite från den långdragna influensan. Låg som ett kolli i 6 dagar och var fortsatt sjuk i ytterligare 6 dagar. Äter penicillin för bihålsinflammation och luftrörskatarr, och är åter på min praktikplats. Så nu vet ni varför det har varit bloggtorka:)

Häromdagen så kom min vän Anki hit med fröerna som jag beställt av hennes son. Så nu blir det till att förså 3 olika tomatsorter:)

Sorterna Moneymaker (förbättrad typ av "Dansk Export") och Gul Pärontomat har jag sått massor av gånger innan, och de är ju helt klart mina favoriter. Ska testa en sort som heter Marmande VR osså, för den ska tydligen vara bra för utomhusodling....och det är ju ett måste nu när jag inte har nåt växthus. Har någon av er testat den?

Såg ett repotage om den nya tidningen "Hus & Hem Trädgård" för ett tag sedan. Beställde den direkt för 35:- och idag låg den i brevlådan. Blir suverän kvällsläsning:) Återkommer med feedback när den är utläst.
Ha det gott!! /Helén

17 mars 2011

Krya på mig!

Febern va högre idag när jag vaknade o halsen gjorde mer ont. Har sovit hela dagen, och tror det är så jag måste göra för att bli av med skiten.
Nyss ringde det på dörren...det va min vän Anki som var här med en "krya på dig" present. Hon är allt för gullig. Visst är den söt?! En zinkalmanacka med flyttbara magnetrutor som markerar månad o dag:)
Lev väl!//Helén

15 mars 2011

Kalori- & kladdfria Cupcakes

Någon som testat att göra Cupcakes? Jag gjorde det igår, mina är både kalori- o kladdfria:).....jooo det är sant.

Hittade en sååå snygg handduk på Ica för några veckor sedan, som jag inte kunde låta bli att köpa. Och eftersom vi är flera grisar som bor tillsammans här så ville jag inte förstöra den genom att hänga den på ugnsluckan där jag vet att den inte kommer att vara lika fin inom kort.

Jag kom på idén att göra en tavla av den, men inte hade jag något att spänna den över så jag kilade över till min granne o vän Majsan som hade ett lager av canvas tavlor hemma, och fick köpa en av henne. Såhär ser ni resultatet på den Cupcakestavla som nu pryder vårt kök.

Härliga vårfärger som man inte blir stinn i magen av:) Visst blev den bra??
Förutom detta så mår jag blää idag. Kände mig lite däven igår o i helgen, men jag trodde bara att jag va trött. Men inatt vaknade jag med en sån huvudvärk och halsont, och när jag gick upp i morse så hade jag feber, så nu är jag hemma o tar det lugnt o kryar på mig.
Sjuka men soliga hälsningar från mig!

14 mars 2011

Rödmalva vs Svartöga

Dött lopp om jag får avgöra själv. Båda växer så det knakar. Dock så va grobarheten större gällande Rödmalvan, men det va likadant förrförra året. Men jag är såklart glad för varje frö som gror.
Rödmalva som kramas med varann:)
Snart är det dags för omskolning....egentligen nu.....idag, men jag orkar inte. Är seg efter helgen, dagens praktik och dagens möte på AF. Känner faktiskt att det är nåt på G i halsen, men jag vill inte bli sjuk...VILL inte:(
Ståtlig Svartöga
Nu ska jag springa över till grannen o hämta en canvastavla som jag ska spänna ett tyg över. Bra med goda grannar som pysslar o har saker hemma:)
Vårkramar från Helén

10 mars 2011

Tävling- vinn en underbart fin gjutform!

Nu lottar Flickans kreativa sida ut en av sina underbart fina gjutformar. Var med du osså o tävla om den på: http://flliikkanskreativasida.blogspot.com/2011/03/utlottning.html
//Kram Helén

Frökedja :) - mer att så.

Jippie!!! fick ett stooort brev i lådan idag, full med fröpåsar av alla dess slag. Det är tredje året i rad som jag är med i en frökedja tillsammans med mina Odla kompisar på Odla.nu:) Superbra, superkul o superbilligt:). Det är en superbra grej som en av tjejerna startade.

Vi skickar runt ett brev med olika fröpåsar som vi köpt eller samlat in själva i våra egna trädgårdar. När jag får kuvertet så kollar jag igenom om jag vill ha några fröer och denna gång valde jag 4 st påsar, och då kommer jag i min tur lägga i 4 nya påsar eller fler från mina fröer och sedan skicka vidare till nästa på listan:). Detta är varv nummer två och därmed det sista för i år.
Först ut av mina frönykomlingar är Murgrönsvinda- en ettårig klätter/ampel växt. Denna är ny för mig så det skall bli extra kul att testa att så:). Men visst är den fin med sina varigerade blad?!
Sen valde jag två olika påsar med Blomman för dagen som också är en ettårig slinger/ampelväxt. Denna har jag sått ett flertal gånger och de tröttnar man inte på i första taget.

Sista påsen blev Borst Nejlika, vet faktiskt inte on den är perenn eller inte, men de brukar annars fröså sig själva och blommar otroligt fint:)Ha det gott//Helén

7 mars 2011

Lääängtar!

Även fast vi haft strålande solsken hela helgen så har det ändå blåst kyliga vindar. Sambon o jag tog en riktig långpromenix i lördags och jag är superglad över att jag satte på mig både mössa o handskar, annars hade jag frusit ihjäl.


Längtar efter mer dripp...dropp....dripp....dropp och bar backe, och dessa underbara små varelser som ska leta sig upp under snöäcket.
Idag blev det årets cykelpremiär trots grusade isgator och snö överallt. Skjutsade lilltjejen till skolan och cyklade vidare till min praktikplats, och sen hem igen. Så nu är jag på´t...varje dag:)
Vill ha vår nu....vill se vårlökarna blomma för fullt!

4 mars 2011

Det gror! Nytt Tildabroderi

Joo, det är sant.....efter 3 dagar har ett 40 tal fröer från Rödmalvan Zebrina grott. Egenskördade fröer från 2009 :) Meee like!
Helt otroligt va snyggt...eller hur? Man riktigt ser hur resterna av frökapslarna sitter kvar på de första bladparen.
Broderade klart ytterligare ett Tildabroderi igår. Det går fruktansvärt snabbt när man väl sätter fart. Detta ska jag spänna fast på en canvastavla, eller om jag ska limma fast det innan den sätts upp på köksväggen. Skönt att det är helg. Vi har precis varit o handlat lite helggodis:) Reisen är en stooorfavorit...mums! Ha nu en trevlig helg! //Helén

3 mars 2011

Gardinsömnad, arbetsprövning och Choklad mousse :)

Tror jag börjar dagens inlägg med lite information om hur det går på nya arbetsträningsplatsen. Och det går bra! :) Jag arbetsprövar på Hyresbostäders ekonomiavdelning sedan igår. Det är en väldigt lugn och trevlig arbetsplats. Alla som jobbar där är jättetrevliga och lokalerna är ljusa och inga höga ljud mm förekommer. De här två dagarna har jag öppnat och delat ut inkommande post, klistrat och frankerat kuvert, och klistrat etiketter o delat ut fakturor. När jag har kommit hem efter mina 2,5h/dag så har jag stupat i soffan och sovit i 1,5-2 timmar. Men segheten efteråt sitter i länge. Gissar att det kommer att vara på detta viset ett tag, men jag hoppas ju som sagt att kroppen vänjer sig o blir piggare. Och jag kommer givetvis ta det lugnt och lyssna på min kropp. Och jag kommer även känna efter om det är sådant här jag vill jobba med.....om jag är en kontorsråtta innerst inne.

Och nu över till lite sömnad. Jag har ju sytt från och till i perioder. Allt från kläder, kuddfodral, ljuspåsar mm. Men nu saknar jag faktiskt inspiration och ork. Får väldigt ont i axlarna när jag syr för ofta, så man får ju välja sina tillfällen. Men mitt senaste alster är denna kök/hiss gardin som jag hittade på ett tryck till. Tog idén från en färdig hissgardin som finns att köpa i några nätbutikert, men med lite ideér så fick jag till det...om jag får säga´t själv alltså:). Motivet på gardinen har jag skrivit ut på t-shirtpapper för ljusa textiler, och sedan strukit på gardinen.


Världens godaste Chokladmousse måste ni göra. Lovar att inget kan slå denna med Marabou Premium mint. Den lokala Ica Maxi butiken hade gjort ett smakprov en dag när Hanna och jag var o handlade, och Hanna älskar att testa allt de bjuder på i butikerna, så hon kom med ett recept och en chokladkaka och stoppade i kundvagnen. Som tur var så gav jag med mig:)


Här är receptet till 4 portioner (och har man ätit mat innan så tycker ju jag att det är en stoor portion):
100 gram Marabou Premium Mint
2 äggulor
2 äggvitor
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Vispa grädden ganska hård och ställ på kylning.
2. Vispa äggulorna mycket luftigt med hälften av sockret. Vispa äggvitorna luftigt och tillsätt resten av sockret. Vispa till smeten är fast.
3. Rör ihop den smälta chokladen med äggulorna. Vänd snabbt ihop tills smeten är jämn. Tillsätt äggvitan och grädden växelvis tills smeten är jämn.
4. Lägg upp moussen i portionsglas. Låt stå i kylen i ca 3 timmar.
Gör en liten fruktsallad eller skär valfri frukt eller bär och lägg ovanpå moussen strax innan servering. NJUT!!!!!

//Helén

1 mars 2011

Äntligen är fröerna nerbäddade i jorden.

Förr om åren så har jag startat redan i januari med att förså. Men i år så har inte lusten dykt upp förrän idag. Lysröret som sambon fixade är sedan ett par veckor monterat på hyllorna, så nu väntar det på att fröna ska gro för att sedan ge dem nog med ljus för att växa.
Idag sådde jag bara sommarblommor, inga perenner. Alla fröer är insamlade av mig förutom Solros "Velvet Queen" och Lejongap som är köpefröer. Jag sådde Blå Salvia , den blå färgen är helt underbar.
En salig blandning av Vallmo hamnade tillsammans i en kruka:)
Million Bells kan jag inte vara utan, så det blev en del olika färger som åkte ner i jorden.
Rödmalva "Zebrina" är underbart fin, hoppas den gror i massor, så ska jag försöka få den att övervintra.
Ett måste i varje trädgård är Svartöga i olika färger. De verkligen lyser upp med sina underbara kulörer.


Och i sista krukan blev det Petunia "Prism Scarlet- så underbar röööd!
Det va alles från mig denna tisdag kväll//Helén