24 apr. 2011

Sådder gror o mera sol:)

Jisses vilket väder Sverige levererar, hoppas det håller i sig så man kan vara ute och gotta sig i flera månader. Strålande solsken och runt 18-19 grader i skuggan...i solen har det varit lika varmt som på sommaren, och alldeles stilla har det varit. Underbart att höra ljud från grannarna runtom. De grillar, fikar, barnen leker ute och det pågår ända tills de sena kvällstimmarna...så underbart.
Nu till de sådderna...nedan ser ni Blomman för dagen som växer som bara den. den har slingrat sig upp till tvättlinan i källaren och jag börjar bli lite orolig om det går att trassla ut dem, eller om jag ska toppa blommorna...hihi. Hur brukar ni göra på Blomman för dagen?, toppar ni dem?
 Ett hav av Lejongap...jisses va det har grott. Planterar ni verkligen dessa en o en? Tror nästan jag får ta en liten tuss i varje kruka när jag skolar om dem.
 Nemesian är lika små som Lejongapen, och här kommer jag absolut att ta små tussar när jag skolar om:)
 Zinnian är så ståtlig redan, de kommer att få en varsin kruka från start. Men nu var ju jag sååå duktig när vi flyttade att jag slängde 90% av alla krukor, så det känns lite B att gå och köpa igen, men men, jag har nog inget val.
 Glömde visa Rosenbönan som jag fick av gubbens moster när vi va där sist. Hon fick stora bönor av mig förra året och de sådde hon och jag fick en planta, men min gick av på nåt konstigt sätt, så i år fick jag en ny planta.
 Toppade den direkt och provar att rota skotten i vatten. Får väl se om jag lyckas.
Vad har ni läsare för erfarenheter av blommorna ovan? Vill gärna ha råd och tips:)
Ha en trevlig söndagkväll!//Helén

23 apr. 2011

Pallkragarna fulla / påskafton

Jisses vilken dag. Strålande solsken redan när man steg upp och den har värmt oss hela dagen. Började dagen med att så dill, persilja, ärtor, sallad, salladslök och olika morötter i pallkragarna, så nu är de fulla av fröer som ska gro:)
Hanna har påskat och fick massor med godis:) Så söt hon är min lilla tjejen!
 Vi hoppade över den traditionella påsklunchen idag med sill, ägg, omelett, janssons o grejer och dukade upp med supergoda grillspett istället. Hela familjen samlade för en gångs skull, trevligt trevligt!
Isstället för påskägg till barnen köpte jag en varsin påskpåse som jag fyllde med några lotter och lite godis ....mycket uppskattat!
 Supergod chokladmousse med jordgubbar och melon till efterrätt. 
Nu är klockan runt 18 och här blir det lugna gatan ikväll. Kanske en film och lite godis. Ha en underbar dag!

22 apr. 2011

Påskhelg med strålande solsken

Skärtorsdagen avslutade vi hemma hos våra goda vänner Anki & Tommy. De bjöd på en 3-rätters middag, och det var ljuvligt gott. Tommy hade fixat en god förrätt som föll alla i smaken. Underbar potatisgratäng o grillad fläskfilé med massor av tillbehör till varmrätt och en god chokladmousse till efterrätt.
 Mina tjejer hoppade studsmatta, och det ser ju allt annat än tråkigt ut!
 Idag är det lååångfredag, vi vaknade runt 10,30, en välbehövd sovmorgon. Vi har nyss avnjutit pizza, kebab och kycklingsallad levererad till dörren..inga fel. Solen skiner från en klarblå himmel, så nu ska jag gå ut igen och njuta av värmen, solen och dessa underbara minipenseér.
Ha en riktigt trevlig påsk allesammans!

19 apr. 2011

Flera vårtecken

I skrivande stund är det 14,9 grader här. Himlen blir vitare o vitare av en massa stackmoln som jag inte vill ha. Vill ha solsken så jag kan sova en stund i värmen efter inlägget.
Efter dagens arbetspass tog jag med kameran ut för att fånga fler vårtecken, så ni kan följa vad som händer i mina rabatter:)
Och nu händer det grejer vill jag lova. Efter gårdagens solsken o värme så kan man se massor av perenner dyka upp här och där i rabatterna. Här ser man den Blå Bergvallmon Lingholms ludna blad. Den sitter i den vanliga rabattjorden, men trivs bäst i rhododendronjord. Jag är i valet o kvalet om jag ska gräva upp dem och förnya jorden lite eftersom jag har en hel säck hemma.
 Hittade en liten nyfiken Viol under häcken. Sitter ett par stycken där o gömmer sig. Visst är den fin?!
 Scillan blommar osså nu, men som synd är har jag bara ett 10 tal lökar som osså sitter under häcken. Men, men...de sprider sig sakta men säkert så jag osså får mitt blå hav någongång.
 En lilja som växt upp emot 10 cm på ett dygn, helt otroligt ju!
Ha det gott!//Helén

17 apr. 2011

Helgen som varit med nya sådder, solsken och biltur

Lördagen var mulen och blåsig, så jag började förmiddagen med att skola om tomat o gurkplantorna som sett ut som tätbevuxna grästuvor.
                                   Lika dum som vanligt sådde jag givetvis lite mer frön än nödvändigt, men visst är det fler som tänker "ah, ett par fröer till ifall inte så många gror"?! Sen står man där o skolar om massor men ändå får slänga mer än hälften:(
Toppade även Svart öge plantorna som vuxit som bara den, de förgrenar sig mer och blir kraftigare då.
Satte upp lysröret ännu längre upp samt att jag ställde 4 hyllor på bredden istället, för nu börjar krukorna att ta mer o mer plats:). Kommer snart att behöva ta bort det översta hyllplanet på ett par av hyllorna, för det växer ju så det knakar.
 Passade på att så lite mer fröer, vill ju kunna fylla ut krukor o rabatter med massor av sommarblommor. Nu sådde jag Rosenskära, Prins Gustavs Öga, Jungfrun i det gröna, Nemesia, Zinnia och Ringblomma.                            
            När omskolningarna och sådderna va klara, så gick jag ut o sopade på framsidan så det är vårfint när solen kommer.
Passade även på att kratta ihop löven och det döda på gräsmattan på baksidan. Härligt när det går så snabbt på den lilla plätten:)
 
Efter lunchen packade vi in oss i bilen och styrde mot Grythyttan. Efter vägen passerarade vi en del tjärnar som fortfarande var istäckta. Säkert ett tunt tunt lager, men tyckte inte alls det såg vårigt ut. I Grythyttan åkte vi förbi Måltidens hus och Karl-Jans gamla restaurant. Inte många människor ute där inte.
 På vägen till Hällefors åkte vi ikapp denna lastbil....lite coolt med en bil som är mjöd bärande. I fotoögonblicket visste jag inte vad mjöd var....trodde faktiskt det var nån typ av öl, men det är tydligen ett slags honungsvin. Man gör på samma sätt som vin men använder vatten och honung istället för druvsaft.
Ett kaffestop i Hällefors hos gubbens moster, där solen sken för fulla muggar. Jag var inte sen att sätta mig o slappa en stund. 
 Gubbens moster hade en sån fin kaktus som blommade för fullt, den ska hon vara nöjd över:)
 Från Hällefors via Filipstad och dess kanoner vid vattnet. Även ett tunt istäcke här. Hämtade pizza på vägen hem o kröp ner i soffan och värmen:)
 Idag har det varit strålande sol hela dagen. Hanna och jag hjälptes åt att ta upp alla löv, kvistar och gamla vissna perenner. Jag grävde kanterna på rabatterna och rundade av ett litet hörn.
Planterade även de 6 Solhattarna som jag köpte i höstas, ska bli kul o se om de kommer att ta sig o blomma i höst:) 
Nu är det dags för en kvällspannkaka innan man dyker i säng! Ha en trevlig kväll!

14 apr. 2011

Bruna perenner & bin

Gillar ni osså bruna perenner??? Det finns ju så få av dem, men visst är de fina....hehe! Mina är värdelöst fula, torkade sedan i höstas. Tänkte jag skulle få ork och lust att städa bort allt visset samt alla löv som samlats för inte är det vackert. Denna rabatt är grävd längsmed häcken, och jag är trött på att ha den rak, så jag ska nog ta ut svängarna lite så det blir mer liv i den. Kanske stoppa dit nån sten om jag hittar nån passande.
Brunt o trist. Staketet ska målas om hyresvärden står för färgen. Rabatten ska rensas. Kanske jag skulle flytta pallkragarana hit....är i valet o kvalet om jag ska vara ärlig.
 Krokus i all sin glans, med en liten flygare. Ett bi måntro? Fint hursomhelst!
Nu saknar jag solen som var framme hela förmiddagen. Satt ute på praktikplatsen en liten stund....helt underbart med sol ju. Jag är nu uppe i 3,5h/dag på arbetsprövningen. Funkar bra, men är trött o behöver sova när jag kommer hem. Men, men...det går sakta men säkert framåt:)

Ha en trevlig torsdag....snart är det helg!

10 apr. 2011

Fler som gillar den fleråriga örten....

Taraxacum? Inte? Det finns väl över ett tal olika i släktet Taraxacum, alltså Maskrosor. Oftast hatar man Ogräsmaskrosen, men jag tycker den är fin. Hanna hade plockat några stycken till mig idag, och ni undrar säkert om jag är knäpp som gillar dem. Men kolla färgen och kolla fjällen som växer i massor:)Visst lyser de upp fint i vårsolen? Och visst är de utblommade maskrosorna coola?! Vet att pålroten är svår att få bort och visst vill man helst inte ha dem i sin egen trädgård, men så länge den håller sig borta och inte frösår sig på min lilla plätt så är jag glad:)



Hittade en ny Krokus bland de andra idag.Vit botten med lila smala ränder. Mycket fin!
För övrigt har det varit en solig dag. Många fikastunder i solen. Nu är det dags att ställa sig vid spisen och steka torskfilé och koka potatis:) ha en trevlig söndagskväll!

8 apr. 2011

Penseér & fredagsmys

Tycker för det mesta att det bara är två dagar i veckan....måndag och fredag.Vet inte riktigt vart alla andra dagar tar vägen, men antagligen har de ju passerat som vanligt. Igår lär det ju ha varit torsdag för det var ju då jag åkte till min gamla arbetsträningsplats och hälsade på. Så mycket fint de hade fått hem, krukor, blomlådor, blommor av alla dess sorter o massor av Penseér. Det var svårt att välja mellan alla Penseér de tagit hem, men denna gången valde jag såna som gick åt det rosalila hållet. Dessa Penseér är höstodlade och redan härdiga så de tål ner till -8 grader, tycker det är värt att betala några kronor extra för att få såna fina o härdiga vårblommor:) 5 stycken köpte jag och alla blommor är olika....me like! Penseérna och Påskliljan planterade o klara och står nu på trappen. Några fina minivioler kunde jag ju inte låta bli, men de får jag plantera en annan dag eftersom jag tog den tänkta krukan till påskriset igår. Trevlig helg!!

7 apr. 2011

Första Krokusen blommar, påskpyssel

12,4 grader o strålande solsken....det är allt som behövs för att Krokusen ska visa sitt rätta jag.

Har suttit i solen och tagit en eftermiddagsfika, men jisses vad det blåser. Rena rama stormen ju. Typiskt när äntligen den stora gula är framme. Gula och lila i olika nyanser, de lyser upp jättefint i gräsmattan.
Synd att man inte kan pilla lite på dem och samla lite saffran:)
Påskfjädrar i all ära.
Rosa, gula o gröna.
Små hängande påskägg i olika färger.
Plockade lite ris idag osså och pyntade med äggen och fjädrarna. Så nu är det lite påskpyntat på trappen:)
Ta vara på solen!