29 sep. 2011

Frötokar!

Frötokar finns det gott om:) Visst är det rogivande att sätta sig med en korg full av kaffefilter fyllda av olika frökapslar som ska rensas o sorteras?! I år är jag mest nöjd med fröer från Svartöga och olika Petunior, för de sås varje år hos mig så de kommer jag att behålla själv.
 Gillar Rödmalvans frön som sitter i små små ringar. Ringen innehåller ca  10 fröer, så många Rödmalvor blir det.
 Det är lättsorterat när kapslarna spruckit o fröna trillat ut. Längst ner i kaffefiltret ligger alla fröer o väntar på att få en egen liten påse o läggas mörkt. Vissa fröerfår man pilla ut, och är inte alls så lätta att sortera.
 Även i år är jag med i frökedjan som en underbar kvinna på forumet Odla.nu startat. Det var med nöd o näppe som jag hann anmäla mig i år...men jag lyckades. Så nu väntar dessa påsar ivrigt på att få skickas runt i ett kuvert fullt med fröpåsar som någon kanske väljer att byta till:)

Snygg cykel va? Den är min. Men det var ju inte den jag ville visa utan de små söta pippifåglarna som mellanlandat för en brunch:) De pickade mellan plattorna och sen på olika ställen på cykeln, så nåt gottis finns det allt där som de gillar. 
Ha nu en underbar fredag!

Sunny day :)

Jisses vilket väder Sverige levererar idag, man kan nästan tro att man kliver ut på sydligare breddgrader när man går utanför dörren. På baksidan gör Solrosen sitt....visst, den lutar lite, men blommar för fulla muggar, är så stolt över att jag har en egen sol...eller rättare sagt...det är ju lilltjejens:)
Jag har nyss kommit hem efter en underbar promenad. Tog en liten promenix till ett närliggande Ica där jag visste att syrran var o handlade. Jag ringde upp syrrans son som bor granne med affären sen satte vi oss utanför Ica o fikade o väntade på syrran. Lite skojjigt att titta på folk som kommer o går, förstår faktiskt att många äldre söker sig dit för att få den sociala biten. Efter drygt timmen så knallade jag hemåt igen.
Jag var lite busig idag på promenaden:) En del lövhögar såg ruskigt trevliga ut för att bara passera dem, så som ett litet barn så gick jag genom lövhögarna och de skingrade sig snabbt. Det rasslade lite mot skorna...härlig känsla:)
 På min lilla baksida växer sig allt ogräs större o större. Rabatterna är grönare än någonsin just nu. Men även en del godbitar som dessa Rosenböneskidorna har mognat till sig.
 8 skidor...eller säger man baljor?! skördade jag idag. Så nästa år kommer det växa Rosenbönor här igen:)
 De stora fröerna är både snygga o dekorativa, alldeles lila med lite inslag av svart. Kanske skulle vara snyggt att göra ett halsband av...nää...vilket slöseri:)
I skrivande stund bränner det på ryggen. Altandörren står vidöppen o solen gassar från klarblå himmel just på min rygg, en positiv bränna med andra ord. Helt suveränt!

28 sep. 2011

Tävling avslutad :)

Tack allesammans som var med o tävlade!! Jag trodde att denna tävling skulle vara enkel, men så var nog inte fallet. Det var vilda gissningar från olika håll. Penstemon, Rudbeckia, Malva, Påfågelblomster o Vallmo är några av era svar, men rätt svar är Blomman för dagen och en person svarade rätt och det var IreneL med bloggen Blomster. Efersom jag trodde det var enkelt så hade jag ju utslagsfrågan om hur många såna frökapslar jag skördat....och i år blev det endast 25 st:) GRATTIS IRENE!!!!! Meddela mig din adress så kommer ljuspåsen nedan per post:)

27 sep. 2011

Silverax Simple Brunette och sista tävlingsdag

Hej alla glada....o mindre glada. För man kan inte vara glad varje dag....fråga mig...jag vet. Med allt strul med FK och lite bakslag efter operationen som varit dessa veckor så tycker jag att det vänt till det positiva igen:)
 Idag ringde FK och jag kommer att få sjukersättning för dessa sjukdagar som blev i samband med min operation....jihaaa! Men eftersom jag blev rädd att bli utan pengar så hann jag friskskriva mig igår....så nu är det bara att ta tag i att hitta en arbetsprövningsplats. Börjar lite smått att kolla upp företag här i stan på nätet.
 Tycker ekonomin är suuuperviktig, särkilt när man är sjukskriven i grund och botten och inte är ekonomiskt oberoende. Allt kostar ju även om man inte får några pengar...tyvärr.
 Idag har jag tagit en kort cykletur, underbart med frisk luft och sol. Imorron ska jag på återbesök på USÖ igen och tjejen som jag delade rum med efter operationen ska hämta upp mig vid bussen där för att ses o ta en fika:) Mee like....så kul att träffa en sån underbar tjej över en fika! 
 Som ni märker så bjussar jag på bilder från mina Silverax idag. De blommar helt underbart på baksidan och det är tur man tar sig en titt då och då eftersom vi inte använder uteplatsen såhär sent på hösten. Jisses vilken underbar doft det kommer från de blommande axen. Nästan lite liknande Liljekonvalj, men ändå inte.....mycket mildare och mjukare doft på nåt sätt.
Påminner om min tävling som pågår dagen ut. Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget!
Ha en mysig tisdag!

26 sep. 2011

Huggis bland höstens pärlor

Visst är det en liten liten gullig huggorm som ligger vid vägkanten o filofiserar. Man kan ju undra vad de gör ute denna årstid. Trodde faktiskt de drog sig tillbaka på hösten o kom fram till vårsolen, men så är det ju givetvis inte för många många fler har sett huggormar nu när de plockat lingon o svamp. Som tur är så har ingen av oss blivit biten och det är ju underbart skönt.
 Hösten är här och himlen är blåare än nånsin....alltså ljusblå. Finns inget bättre än soliga höstdagar bland färgglada träd.
 Lite dåliga bilder, men de är tagna med min iphone så det är bara att stå ut:) detta träd är ju underbart fint. Ska ta med mig kameran nån dag o knäppa lite fler höstbilder.
Förresten...Vildrosen- jag kommer inte in o kan läsa din blogg?! Är det meningen att det ska vara så eller? :(

24 sep. 2011

Solig lördag

Vilken underbar dag det varit. Och vad har jag gjort då? Jo, jag har legat i soffan, suttit i soffan och hängt i soffan. Har inte haft varken lust eller ork till att göra något nyttigt. Bloggat lite, kollat på tv och löst lite korsord och givetvis ätit och druckit:)
Men så hände något....lilltjejen skulle iväg och åka skateboard så sambon skjutsade henne dit hon skulle. Då gjorde jag mig redo för en promenad. Jag gick till skatestället och överraskade. Det va såå skönt ute i den friska höstluften. Jag kollade in alla vackra träd efter vägen med alla färgade löv, visst är det en fin tid.
Väl hemma igen så kollade jag in Astern på baksidan. Varför sitter den där, när ingen är där? Den skulle ju sitta på framsidan där det bara växer ogräs just nu.....får bli ett vårprojekt:)

 Nu blir det till att laga lite mat, sen soffhörnan igen. Ha en mysig lördagkväll!

22 sep. 2011

Höstens soliga dagar

Tack snälla ni för era uppmuntande kommentarer igår. De värmer oerhört i detta kaos! Igår var jag på återbesök och vad tror ni händer när de lossar på tejpen...jo...det flöödar ut vätska och blod ur höger bröst. Emellan två stygn så kommer allt ut som varit in tejpat en vecka. Så det var första bakslaget.....10 dagar till med antibiotika och byte av kompress morron o kväll en vecka framöver. Tyckte det hade spänt lite i det bröstet och det kändes lite tokigt när jag reste mig upp, men jag tänkte att det berodde på att de varit inne två gånger i det bröstet. Sen sa läkaren igår att jag hade haft en blödning...snacka om att jag har varit vimsig och inte uppfattat det. Bakslag nr två var att jag fick tillbaka läkarutlåtandet från FK. De undrar varför jag inte kan söka ny praktikplats direkt efter operationen:) Visst är de roliga?! NOT! Med utmattningssyndrom och kronisk värk i hela vänsteridan i grunden, sen 2 narkoser, 2 operationer, svimning, dåligt hb, blodtransfusioner, värk, trötthet, vatten/blodsamling o 10 dagar till med antibiotika borde man väl kanske inte redan nu gå ut o knacka dörr hos en blivande arbetsgivare...eller? Jag gör så gott jag kan, kollar dagligen på olika företag på nätet o kollar upp lite om dem o så, det är nog det jag är redo för just nu. Jag äter o vilar o går korta promenader, vilar igen osv. Vill ju återhämta mig ordentligt och vara säker på att jag läker ordentligt och att det slutar sippra o att det inte tillkommer nån infektion eller dyl. Puh!
Näää, nog om det! Här skiner solen från klarblå himmel. Jag ska snart äta lite mellis sen ge mig ut på en kort promenad. Frisk luft är ju absolut inte farligt och tur är väl det.
Min mamma har två underbar blommor i stitt köksfönster. Bilden nedan. Vet någon vad det är för något? De växer så det knakar o är oerhört fina. Morsan tror att det är en uteblomma, men jag är inte så säker. Vore kul om nån vet:)
 Eftersom jag inte har något växthus så tog jag in alla tomater innan operationen. Det har ätits solmogna tomater var o varannan dag, och nu är det bara ett 30 tal pärontomater kvar. De står i en stor glasbägare i köksfönstret och de är sååå goda. Men detta är de sista...så nu känns det lite vemodigt. Ett år kvar tills nästa skörd...ett år, det är lång tid igen!
Med dessa supergoda tomater o dessa små fina porslinshjärtan önskar jag er alla en underbar fredag! Kram

21 sep. 2011

Veckorna som passerat

Hej o hå! Det va längesen nu, förutom mitt tävlingsinlägg igår då som jag hoppas att ni deltar i:) Om inte, så ta en titt här: http://helenstradgardsplatt.blogspot.com/2011/09/tavling-hos-mig.html

Förra måndagen genomgick jag en bröstrekonstruktion. Har väntat på att göra det sedan jag var 15-16 år, så nu 25 år senare blev den gjord. Dels för att de var stooora o tunga o har belastat min rygg, axlar o nacke något oerhört o dels för att de var i olika storlekar. Och efter viktminskningen på 35 kilo så var det inget att tveka på.
Efter vägkanterna blommar Lupinerna på nytt, helt otroligt när det snart är oktober.
Operationen gick bra, förutom att jag svimmade av på operationskvällen så de trodde att jag hade ett blödande blodkärl i högra bröstet, så det blev en narkos o en operation till, de öppnade bröstet för att kolla, men det såg sååå bra ut. Dagarna efter tog jag det lugnt o vilade o åt o vilade o åt bara. Tror att jag är för vek för operationer...hihi. Väl hemma har jag vilat och blivit uppassad av sambon. Mår faktiskt bra, har inget ont eller har inte haft ont heller, men det jävligaste är att jag bara kunnat sova på rygg o jisses vilken ryggvärk jag haft. Men nu är det sidan som gäller så livet börjar ordna upp sig till det normala:) 
Underbara Rudbeckian lyser upp i höstrabatten:)
 Vi har varit i skogen var o varannan dag för att fylla på svampförrådet så vi har under vintern. Hela familjen är svamptokiga så det går åt en del och det är ju inte undra på när det är sååå gott. Nackdelen är bara att inte ungarna följer med o plockar svampen...men det går såå bra att äta den......Skönt hur som helst att komma ut o få frisk luft o strosa lite i skogen.
Hannas Solros blommar nu. Den är en bra bit över 2,5 meter. Synd bara att regn o blåst gjort den till ett lutande torn:)
Nu är jag sjukskriven en vecka till, sen är det dags att hitta en ny arbetsprövningsplats. Och givetvis hoppas jag på att hitta något bra. Tills dess så ska jag ta det lugnt, vila och tanågra svampturer samt åka på ett återbeök på sjukan idag.
Här ligger nästa Solros...kanske blir lite godis till pippifåglarna:)


Tävling hos mig!

Hej alla läsare. Nu var det allt för länge sedan jag bloggade och därför ska jag ha en liten tävling medan jag läser ikapp alla era bloggar:)

Tävlingen går till på följande sätt:
1.På bilden ser ni två nyskördade frökapslar. Jag vill veta namnet på blomman som de nyskördade frökapslarna kommer ifrån.
2. Länka till mitt tävlingsinlägg
Utslagsfråga, eftersom jag tror att många av er kan klarar detta galant så undrar jag hur många såna här frökapslar jag skördat i år. Uppge en siffra mellan 10-60, inte samma som de som redan kommenterat:) Den som svarat rätt blomnamn och är närmast antalet vinner:)

 Och vad vinner Du då? Jo....en liten ljuslykta som jag sytt, den lyser upp superfint i köket nu i höstmörkret:)
 Tävlingen pågår t.o.m 27/9.
LYCKA TILL!!

8 sep. 2011

Riktig underbar höstdag

Vilken dag det varit. Strålande solsken och plusgrader. Började dagen med att rensa lite på baksidan. Alla Petunior, tomatplantor o andra sommarblommor åkte i sopsäckar. Trasiga krukor slängdes, och tomma krukor diskades ur.  Dynorna till utemöblerna åkte ner i förrådet i källaren, så nu är det mesta undanröjt.
I min lilla trädgård blommar det fortfarande. Klematisen ovan vet jag inget namn på men den är supersnygg. Solhatten nedan är en Magnus....en solblekt sådan.
Solhatten Tomato Soap blommar fortfarande....och det är synd att man inte hinner njuta av blommorna som man skulle vilja göra.
Efter trädgårdsstädningen så tog jag med mig min systerson till skogen. I detta underbara väder som varit idag så är det optimalt att plocka svamp. Trattkantarellerna är superstora nu, så det blev en del i påsarna.

 10 liters grytan blev fylld:) Rensar alltid svampen på plats i skogen...eller jag skär av dem med min svampkniv för att inte få med en massa mossa och skit. När jag kommer hem drar jag bara isär dem o kollar så det inte är sniglar, larver eller ägg, då åker den i sopkorgen. Sen förväller jag dem och fryser in dem:)
Nu blir det soffan resten av kvällen o lite mys:) Ha det gott!


6 sep. 2011

Tallinweekend & tomater

I helgen var vi till Tallin med min syster o hennes gubbe. Båten var byggd 2009, så den var mycket fräsch, mycket pga att man inte får röka överallt längre o det gillar jag. En blandad kompott av bad, god mat, avkoppling, promenader, besök på kommandobryggan & shopping. Tallin var inte direkt vad jag hade tänkt mig. Stora kontraster mellan rikt o fattigt....svårt att förstå att vi lever på 2000 talet och det fortfarande är så fattigt i vissa kvarter för att i nästa överösas av stora stiliga varuhus med vakter och glänsande golv. Jag hade väntat mig fler o större marknader, men jag tror vi var på fel ställen för vi åkte nog bara 3 km från hamnen där första marknaden låg. Den andra marknaden stängde sista augusti så det var ett tomt torg...hihi.
Borta bra, men hemma BÄST! Har skördat alla tomater o en stoor glasskål är full av omogna tomater, frånsett en handfull gula goda pärontomater som mognat, men de blev snabbt uppätna:)

 Idag blir det en innedag.....det har regnat hela natten och regnar fortfarande. Det positiva är väl att svampen växer sig stora i skogen så jag kan plocka dem sen:)
Ha det underbarast!