29 feb. 2012

29 sådder till:)

Underbart väder idag oxå, trots nån minusgrad i morse. Dagen har varit fullbokad....arbetsträning, klippning, möte på skolan, klippning för Hanna, skjuts till och från träning och sömn däremellan. Och så fick jag ändå tid  och ork för att så lite fler fröer. 
Dessa 29 olika sorter blev det idag: 
 Blomman för dagen, Ipomoea tricolor
 Fjäderstjärnvinda "White Feather", Ipomoea quamoclit
Klematis "Josephine Evijohill"
Klematis addisonii
 Klematis Fusca
Klocktobak "Lemon tree", Nicotiana langsdorfii
Luktärt mix, blandade färger, Lathyrus odoratus
Luktärt "Hi scent", Lathyrus odoratus
Luktärt "Twilight, Lathyrus odoratus
Mexikohatt, Ratibida columnifera pulcherrima
Nemesia, Nemesia strumosa blandade färger
Petunia Hybrida grandiflora F1 "Prism Scarlet"
 Petunia cerisevit 
Petunia lilavit
 Prins Gustafs Öga "Penny Black", Nemophila menziesii 
Rosenböna, Phaseolus coccineus Leguminosea
Rosenskära "Double Click Cranberries", Cosmos bipinnatus
Rosenskära "Psyche White", Cosmos bipinnatus 
Sommarrudbeckia "Cherry Brandy", Rudbeckia hirta var. pulcherrima 
 Tomat "Moneymaker", Solanum lycopersicum L
Tomat busk "ACE 55 VF", Solanum lycopersicum
 Trumpetblomma "Kew Blue", Salpiglossis sinuata 
Vallmo-Fjädervallmo "Venus", Papaver laciniatum
Vallmo-Fjädervallmo "Lilac Pompom" Papaver laciniatum
Vallmo-Fjädervallmo rödsvart okänd
Vallmo-Fjädervallmo "Swansdown", Papaver laciniatum
Vallmo-Fjädervallmo "Drama Queen", Papaver laciniatum
Vallmo mix blandade färger, Papaver  
Vallmo-Pionvallmo "Black Peaony", Papaver paeoniflorum 

Ni kan läsa mer om mina frösådder  HÄR.

Tror att det får vara nog för i år. Ska ju även så grönsaker i pallkragarna senare i vår.

Ha det gott!

28 feb. 2012

Underbart vårväder

Var som en död sill efter dagens arbetsträningspass, så jag sov en låång stund. Hoppas det är övergående så jag kan öka i tid enl mitt mål. Vaknade av att solen sken in genom fönstret.....sååå ljust! 

Åh, vilket underbart väder Sverige levererar idag, precis så som jag vill ha det. I rabatterna tittar några små lökar upp, de på bilden var ju inte direkt på något djup så det kanske är därför de är tidiga:)
 I pallkragen sticker det upp några persiljekvistar, och det var faktiskt första gången som jag lät dem sitta kvar i höstas. Vet ju att persiljan är tvåårig, men jag har iallafall sått ny varje år. Nu ska det bli intressant att se vad den går för.
 När solen tittar fram så ska man ta vara på den. Fram med café möblerna och luta sig mot väggen och bara vara, finns det något bättre? Jag är nästan lika vit som persiennen i fönstret, men visst är det inne att vara blek?! :)
 En kopp te, nybakt chokladmuffins och en ny trädgårdstidning....nu känns det att man lever igen vill jag lova. 
Soliga kramar från mig!

27 feb. 2012

Hus & Hem Trädgård

Igår landade denna underbara tidning i min brevlåda. Vann den på Hus & Hem Trädgårds FB sida. De 100 första som gillade sidan fick ett nummer gratis, sånt gillas :). Så igår kan jag säga att det blev tidig sänggång för att läsa fina repotage och titta på fina bilder.
Idag är det 4 grader här, och igår -5. Gillar inte dessa variationer...vill ha VÅÅÅR!

Ha en supertisdag!

26 feb. 2012

Är våren här för att stanna?

Just hemkommen efter en promenad med sambon. Vi tog en tur förbi kömpisarna där jag fick mig en kopp te. Insåg att solen värmer nåt otroligt, men vindarna är fortfarande kalla. Som tur är så var jag duktig och tog på mig både vantar och mössa. 
 När vi kom hem så tog jag en runda för att kolla in vår trädgårdsplätt och såg nåt fint i rabatten. Ett blad från en Alunrot, som fortfarande har kvar sin lila färg. Håller upp bladet...och ser ni vilken underbar himmel? Är våren här för att stanna eller kommer det snart mer snö?
Jag hoppas givetvis på att våren är här. Jag har sopat bort allt grus på framsidan och jag är lite sugen på att göra vårfint på trappen. Men jag ska vänta några veckor till, så att handelsträdgårdarna här i stan öppnar, så jag kan inhandla llite fräscha vårplantor:)

Hoppas ni också får njuta av solen idag!

25 feb. 2012

Nyfödd Svartöga "Susanna", Thunbergia alata

Jag har varit ofrivilligt avstängd från bloggen och allt som har att göra med mitt googlekonto i några dagar. Jag skulle hjälpa min lilltjej att ladda upp ett videoklipp på Youtube och uppgav hennes personnummer tills min hjärna fattade att hon var minderårig = hjärnsläpp. Och gissa om jag fick panik när jag märkte att min blogg var avaktiverad, jag kunde inte ens se min blogg:(! Och det va lite struligt att få tillbaka kontot. Fick scanna in körkortet och maila till google, och vipps idag så kom jag åt kontot igen:)

Igår tittade de första Svartögegroddarna upp ur jorden, ääälskar Svartöga, de är sååå fina!
Nu blir det Mello...ha en underbar kväll!

21 feb. 2012

Semledagen

Vill börja med att hälsa Malin välkommen som följare:)

Idag skräller jag till med ett bakinlägg bland alla såinlägg. När semle dagen kommer så har jättemånga väntat på denna dag för att smaska i sig årets första semla. 
Men i  vår familj köper vi semlor när vi är sugna på det, oavsett när på året det är. Och idag var jag lite sugen på att göra egna semlor, och insåg att det passade bra! Jag och sonen har redan slukat en varsin, och jag är nöjd för idag! Skall bli intressant att se om alla blir uppätna. 

Receptet finner ni nedan. Det blir 12 st lagom stora semlor, inte små och inte stora. 

Bullarna
75 gram  
2,5 dl  
25 gram  
1,5 krm  
0,5 dl  
7,5 dl  
1 tsk  
1 dl  

Fyllning
300 gram  
1 dl  
3 dl  

Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader). 


2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. 



3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter. 



4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. 



5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.



6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.



7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. 



8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Namnam:)


20 feb. 2012

Första omskolning 2012

Är det dags för omskolning när det ser ut såhär eller? Japp, det tycker iallafall jag. Så igår skolade jag om bl.a 20 st Hängpetunior, och resten åkte i soporna. Ja...det är svårt att slänga, men om jag skulle spara alla som grott så skulle jag inte få plats med annat än Hängpetunior under lysröret. 
 Man ska alltid hålla i ett blad och inte stjälken, för håller man i stjälken går den oftast av. Samtidigt som jag håller i ett blad så petar jag underifrån i jorden, så rötterna lossnar lätt.
 Kruka jorden, vattna igenom väl, gör ett litet hål med en sticka och pilla ner den lilla plantan så långt att det bara är ett par millimeter till första bladparet, och tryck till lagom runt om så roten rotar sig snabbt. Jag sänker ner alla långt ner i jorden för att de inte ska bli långa o rangliga utan kraftiga. Vissa, som gurka ska man inte sänka ner, för de är känsliga om fossingarna.
 Chiliplantorna hade fått rediga rötter redan, och jag vet....jag håller i stjälken men det är bara när jag fotograferar:)
 Likadant här, jag petar ett större hål i jorden och sänker ner roten så långt det går. Här sätter jag i några blompinnar som stöd, för både Chilin och Paprikan kommer ju växa lite på höjden.
 Som sagt, 20 Hängpetunior varav 6 st krukor med två småttingar i varje....ifall att.... 
och  3 Chiliplantor och 4 Paprikaplantor omskolade oxå.
Nu står de omskolade plantorna under mitt stora lysrör i tvättstugan. Timern är inställd så att de får ljus 12/dygn:)
Ha en riktigt SOLíg månfag!

18 feb. 2012

Perenna frön gror utan kallperiod (stratifiering)

Ibland lönar det sig att inte vara så snabb som man brukar vara. Fröerna jag sådde för en vecka sedan skulle stå inne ett par dygn och sen ut under snön. Men eftersom jag legat sjuk så orkade jag inte ens bry mig. Men igår tittade jag till sådderna och dessa hade grott inne:

Polarblågull "Bilbo", Polemonium boreale
Backnejlika "Arctic Fire", Dianthus deltoides
Röd Solhatt "Dreamcoat", Echinacea purpurea
Purpurlysing, Lysimachia atropurpurea
Axveronika, Veronica spicata
Våningsviva, Primula pulverulenta

Och de som inte hunnit gro fick ett underbart snötäcke ute idag:
Akleja "Tower Light Blue", Aquilegua vulgaris
Våningsviva, Primula chungensis
Våningsviva okänd rosa

Bra eller dåligt? Hmm, jag kommer ju få mindre plats under lysröret iofs, men jag har bara valt att så några fröer av varje perenn. Tror också att grobarheten blir större när de får en eller ett par kallperioder, men jag får nöja mig såhär:)
Välkommen LottaM som följare av min blogg:) 
Ha en mysig lördag!

17 feb. 2012

Blås

Minns när jag var barn, när jag plockade överblommade Maskrosor och blåste bort de fina frökapslarna. Iallafall på de Maskrosor som fanns kvar för jag älskade att göra Maskroskransar eller sprätta upp blomman i ansiktet på någon med tummen. Hade ju ingen aning om att jag förökade dem genom att blåsa lite extra på dem...hihi. 
Tänk om jag redan då visste att jag skulle bli frö och blomtokig. Men det gjorde jag ju inte. Min pappa var trädgårdsanläggare och hade egen plantskola, men jag hade NOLL intresse för hans träd, buskar, perenner och anläggningar. Jag minns litegrann från när vi sådde grönsaker, Ringblommor och Luktärter. Blommorna skulle växa upp och bli fina och sen sättas i vaser på kyrkogården...hos avlidna släktingar. Samma sak varje år. Pappa gjorde fina raka fåror med baksidan av sin kratta, och när fröna var nerpetade så fick jag försiktigt kratta över lite jord. Men jag fick aldrig klippa gräset för gräset skulle klippas utifrån o in i en cirkel eller fram och tillbaka i ränder, för det skulle vara perfekt. Stans snyggaste trädgård ville han ha:) 
Konstigt hur det kan bli. Kanske ligger det i generna ändå? Nu fick ju aldrig min pappa uppleva mitt intresse för trädgård och blommor, för han gick bort för 14 år sedan. Och på den tiden så köpte jag på min höjd bara en massa Hängpetunior och Millionbells och planterade i mina balkonglådor.

 Kollade till mina sådder idag och gissa om jag blev överraskad när flertalet grott:) Jag hade ju tänkt ställa ut dem under snön för stratifiering, men har inte haft ork att ta mig ut och ösa snö över krukorna. Och att be gubben om detta skulle jag inte göra....kontrollbehovet vet ni:) Blir intressant och se om de sista sådda perennerna också gror innan jag hinner ställa ut dem.
Lekte lite i PhotoScape en stund förut. Testade lite olika färger, gråskala och svartvitt. Man kan göra en hel del i fotoprogrammet, bara fantasin sätter stopp!
Det är snart läggdags och det ska bli så skönt med sovmorgon imorron. Trots att jag är sjuk måste jag ju gå upp med lilltjejen på mornarna eftersom hon ska till skolan. Så imorgon ska det bli sååå skönt att slippa höra iphonen låta klockan 6,30:)

Trevlig helg!

16 feb. 2012

Längtan

efter att få ta av mig strumporna och ställa ner fötterna på det oklippta gräset har blivit större idag när jag tittat i mitt bildarkiv från sommaren. Massor med grönska och blommor i alla färger. 

Vad jag kan minnas så tyckte jag inte att förra sommaren var en toppensommar. Badade inte en enda gång för att det var för kallt, och jag är ingen badkruka i vanliga fall. Hoppas ju innerligt på en supervarm lååång sommar i år, så vi får njuuuta ordentligt.

Jag har fått lite nya ideér och tankar om att göra ytterligare några förändringar på vår lilla plätt. Skulle vilja göra det mer lummigare och kanske ett litet litet rum i trädgården. På önskelistan finns också ett litet litet växthus. 
Visar en bild av förra årets Solrosor som sken upp som en sol även de molniga dagarna:)

14 feb. 2012

Alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag. Vissa firar med pompa o ståt o vissa struntar fullständigt i denna dag. Jag har alltid köpt nåt litet till mina barn, typ en trisslott, en liten chokladask eller bakat någon hjärtbakelse, men idag har jag inte gjort nåt av det. Jag har fortfarande feber o mår allmänt trist och sagt till mina barn att jag älskar dem lika mycket varje dag, så jag tror att de överlever:)
 Jag hör själv till dem som aldrig brukar få något denna dag, men idag dök hjärtevännen Anki upp med en krya på/hjärt ros och det gillade jag ju förstås...hihi. Visst är den söt? Den pryder nu vårt kök:) Ska försöka att hålla den i liv tills det är varmt nog att plantera ut den i någon av rabatterna:)
 Sen idag kom två stora brev med massor av fröer från bloggvänner. Jisses, nu måste jag sätta stop, hur roligt det än är med nya frösorter så är jag nu översållad med olika fröpåsar. men visst är det kul.....så kul. 
En stor kram från mig till er alla på Alla Hjärtans Dag! 

12 feb. 2012

Flera vinster piggar upp

Fy vilken sjukperiod vi har här! Hanna blev ju frisk efter antibiotika mot öroninflammation. Jonna var hemma hela förra veckan + denna också, men är fortfarande jättedålig, virus sa de på VC. Jag fick ju antibiotika mot halsfluss förra helgen men kände mig ju piggare efter tre dagar så jag gick ju iväg till min nya arbetsprövningsplats. Det skulle jag ju inte ha gjort:( I fredags kom febern tillbaka igen, och med den kom hostan och förkylningen också. Så i helgen har jag legat nerbäddad och imorgon är det jag som sjukanmäler mig för att bli helt frisk. 
Men, mitt i allt detta så finns det alltid nåt som piggar upp, en vinst igen:) Jo, det är sant, jag har vunnit igen:) 1:a pris på bloggen Lydias Gröna Fingrar som även har nätbutiken Trädgårdsdrömmar. Jissa om jag blev glad när jag läste vilka vinnarna var igår:)

Priset är 3 st perenner i hennes sortiment, och jag hade inte ett dugg svårt att välja dessa tre:
Daglilja "Black stockings", Hemerocallis
 Daglilja "Free Wheelin", Hemerocallis
 Bergsklint "Black sprite", Centaurea montana
Klinten behövde jag inte ens fundera på med de underbart fina svartlila blommor. Liljorna funderade jag över ett par minuter...hihi, jag fick inte med mig så många liljor från min förra trädgård, så då passar ju liljorna superbra:)
Nattinatti!

9 feb. 2012

S som i sådder:)

Idag kom fler fröer i jorden, 9 olika perenner och 1 annuell. De som såddes idag var:
Polarblågull "Bilbo", Polemonium boreale
Backnejlika "Arctic Fire", Dianthus deltoides
Röd Solhatt "Dreamcoat", Echinacea purpurea
Purpurlysing, Lysimachia atropurpurea
Akleja "Tower Light Blue", Aquilegua vulgaris
Axveronika, Veronica spicata
Våningsviva, Primula chungensis
Våningsviva, Primula pulverulenta
Våningsviva okänd rosa
Påfågelblomster blandade Gazania

7 av dem kommer att stå inne o gotta till sig ett par dygn för att sedan ställas ut under snön för stratifiering. Resten ska gro inne har jag bestämt:) Vet inte om jag är ute lite väl tidigt med Påfågelblomster, men det märks.
Vill ju egentligen vänta till mars-april för att så ettåringarna, men har sååå svårt att hålla mig. Och det kan vara lite roligt att ta lite i taget så att inte alla sådder gror samtidigt, för då blir det så jobbigt att skola om dem sen.
Nu ska jag lägga en halvtimme på att läsa igenom era bloggar, känner att jag kommit efter lite de sista dagarna.

6 feb. 2012

Sådder- har storleken någon betydelse?

hej allesammans! Har varit lite off den sista veckan då Hanna haft öroninflammation och jag halsfluss. Fick antibiotika i lördags och det är skönt att medicinen gör det den ska, för redan idag känner jag mig bättre. 

I brevlådan kommer kuvert efter kuvert med mer fröer som jag bytt till mig av bloggvänner och FB vänner. På FB finns ju olika blomgrupper som man kan gå med i och där kan man byta fröer, plantor, ideér och få inspiration:)

Visst är det kul att se att sådderna tagit fart och att groddarna växer. Men det är ju nu de måste ha ljus minst 12h/dygn, annars kommer de dra iväg och växa på höjden och bli rangliga och ljusa o glåmiga i färgen, och det vill jag ju absolut inte. Helst ska de stå svalt också, men har man inget svalt utrymme så går det lika bra i rumstemperatur, ljuset är A & O. Det optimala är ju svalt och ljus, men jag har lyckats superbra med ljust i rumstemperatur...tro mig!

Kraftiga ståtliga plantor vill iallafall jag ha, som håller för vind och regn framöver, så för mig har absolut inte storleken någon betydelse...iallafall inte just nu:)

Under mitt lilla lilla lysrör i källaren står nu de få sådder jag hunnit med att så inomhus. Alla har grott utan Millionbells, som jag inte tror kommer att gro pga för gamla fröer, men jag kunde inte låta bli att testa när jag hittade den gamla fröpåsen:)
Den gula paprikan har kommit en bit påväg, hela 5 cm ovanför jordytan. 2 frön av 4 har grott. 
 Chokladpepparn är lite högre, och jag hoppas de knubbar till sig lite nu istället för att ränna iväg på höjden. 4 frön av 4 grodde. Skulle nog vara dags för en omskolning, men eftersom jag sår i blomjord direkt så finns det näring så det räcker ett tag till och de står inte trångt ännu, så omskolningen får vänta.
 Chili Orange Wonder är nu hela 2 cm hög. 2 av 3 frön grodde:)
 I Petuniaskogen är det trångt, hehe. Hela 2 cm höga har de blivit. 
Ni kan läsa mer om mina frösådder om ni klickar på "Frösådder2012" i vänsterspalten eller klickar här: http://helenstradgardsplatt.blogspot.com/p/frosadder-2012.html

Nu är det dags för en liten sovstund. Ha det gott!

1 feb. 2012

Ändring i bloggen samt Fröställningar

Hej allesammans. Har ni sett att jag lagt till några sidor i min blogg, där ni kan kika in? Bara att klicka på det ni vill se i menyn i vänsterspalten. Där har jag nu lagt in en sida med Mina blommor, en sida med Frösådder 2012 och en sida med alla mina fröer som heter Vill du byta fröer. Lite kul faktiskt att utöka bloggen lite med några fasta sidor, samtidigt som man dagligen kan blogga på huvudsidan:)
Fortsättningen med fröer fortsätter. Här byts det med frötokar i hela Norden, och det är sååå kul. Konnässörsklubbens frökatalog kom idag, och där finns det ju en del guldkorn jag skulle vilja testa att så.  Vete hundan hur jag ska få plats med alla plantor sen, men det får vi ta senare:) 
 I skrivande stund är det -3,5 grader här. Det är molnigt men ser att det börjar spricka isär på sina ställen där solen vill fram. Hanna och jag är fortfarande sjuka, men min feber har avtagit rejält. Hanna äter penicillin men är inte riktigt feberfri än. Dock kommer hon vara med på en prisutdelning i Nobelhallen ikväll tillsammans med Skateboardföreningen i stan. De ska äta middag med kommunen och sitta i VIP loungen och kolla när Bofors spelar hockeymatch. Hon har sett fram mot detta en månad, så hon får klä sig väl och göra detta för att genast åka hem efter utdelningen. Tror jag skulle känna mig som en sämre mamma om jag inte låter henne vara med på detta. 
 Passade på att knäppa några bilder på fröställningarna som är kvar. Helt otroligt vad fina de är, med sina vita toppar. Ingen risk att dessa frön kommer att bli några nya plantor om inte jag sår dem. För jag är supersnabb på våren och rensar bort allt som jag tror är ogräs. 
 Den sista bilden är rolig. Spirstånds frökapslar har vänt sig uppochner:) 
Ha en underbar lill lördag!