25 mars 2012

En bukett Tulpaner till mig

Det hör ju inte till vanligheterna att man får en bukett med blommor, men igår hade jag två goda vänner här på fika varav en av dem hade med sig en superfin Tulpanbukett.
 Vita Tulpaner med en aningens stänk av rosa.....
 Så krispiga och fina....
 De har nyss fått en ny snittyta samt lite nytt vatten:)

Fågelkvitter och vinst

Solen strålar från klarblå himmel. På baksidan i lä är det ganska hett, på framsidan i skuggan är det 10,9 grader. Fåglarna kvittrar i kör, och det är sååå underbart med detta vårväder.
Påskliljorna har slagit ut en efter en i helgen, inte så konstigt med tanke på alla plusgrader landet levererar.
 Har haft turen att vinna Svartsippefrö på bloggen Fagras trädgård och tankar, verkligen en fin Sippa som jag ska så när fröna dimper ner i brevlådan:) Det tackar jag för! 
 Ha en sooolig söndag, för det ska jag ha:), hihi

24 mars 2012

Äntligen fått lite omskolat

Idag tog jag tag omskolningen som jag borde ha gjort för länge sen. Men ibland har man ingen lust och ibland räcker inte tiden till. Men idag så tänkte jag att det var lika bra att sätta igång. 
Hälften av alla sådder på köksbordet. Det är här jag sitter när jag skolar om.
Jag fyller först krukorna med jord blandat med vermeculit. Sen vattnar jag genom allt med ljummet vatten och låter rinna av. 
 Sen är det ju bara att välja bland sådderna:) . Här nedan ser ni en Vallmosort som trängs med sina syskon. Små små skogar har det blivit i krukorna.
 Luktärterna har stuckit iväg, och de är ju lite sköra om fossingarna, så det blev att hantera dem varsamt.
Satte ner hela rotlumpen i en plastbytta med jord, så de har mer att växa i. Några pinnar fick de oxå att slingra sig i.
Sen är det bara ta en pinne och göra ett hål i jorden. Försöka lossa på groddarna så inte rötterna går av och sätta en i varje kruka. Nemesian fick lite mer att rota sig i...en varsin kruka är inte så dumt.  
 Svartöga delade jag in 3 och 3 och satte i stora krukor. De gillar ju att bo trångt och jag planterar dem alltid 3 o 3 i krukorna ute sen. Jag toppade dem oxå samtidigt, så de förgrenar sig och blir frodiga.
 Vallmo av alla dess slag, både fleråriga och ettåriga blev omskolade. 
Några Axveronika, Solhattar och  Rudbeckior fick även de en varsin liten kruka att gotta sig i.
Sambon gjorde iordning en större plats åt mig i morse. Hittils har jag haft ett lysrör, men nu fixade han en stor dörr med två lysrör uppepå samt en liten lampa till höger som får vara reserv utifall att. Och det blev utifall att.....under reserv lysröret står en hel del som inte skolades om idag. Jorden och småkrukorna tog slut, så jag får göra ett ryck till en annan dag. Men det känns skönt att få en del gjort idag ändå.  
O jisses hur det såg ut i köket efteråt. Det blev ju en lätt sanering vill jag säga när man skolat om. Tur att man har dammsugaren och vatten i kran.....hihi.

Efter omskolningen var det dags att lapa lite sol. Lika bra att passa på när det är strålande solsken.  En kopp te och en chokladbit i solen var inte så dumt. Idag var vinden kallare än igår, men sååå skönt att man kan sitta ute i bara t-shirt redan. 
Ha det gött!//Helen

23 mars 2012

Mitt gamla växthus

God kväll allesammans. Jisses vad skönt det varit idag med ledighet och sol. Det har varit ca 17-18 grader i skuggan och i solen har jag inte en aning om hur varmt det varit. Ett tag tittade jag på mina rabatter där alla perenner är bruna av allt dött sedan i höstas. Dags att göra ett rens i rabatterna, men idag hade jag inte det minsta lust till det. Jag har tvättat och möjjat hela dagen, suttit i solen en liten stund med en tekopp och bara varit.  
Igår satt jag och tittade på gamla bilder från förr. Sambon lyckades att rädda alla bilder och det är jag såå glad över. Tänkte jag skulle visa bilder på mitt dåvarande växthus, som jag lovade i ett annat inlägg. Vi köpte det och monterade det 2007. Så jag fick njuta av det i hela 2 år, för 2009 flyttade vi därifrån.
 Jag var så jäkla stolt och nöjd över växthuset som var 12,4 kvm stort. Gubben min isolerade och la plattor på marken så jag planterade i stora hinkar och baljor. Det bästa av allt var ju att jag fick rum med ett litet café set i det och att få sitta där regniga dagar var helt underbart. Superbra att driva upp plantor i på våren, och förlängningen av sommaren va alldeles underbar. 

När vänner och bekanta undrar om jag inte längtar tillbaka till huset, så gör jag faktiskt inte det. Det ända jag saknar är växthuset och friheten att hoppa upp på fyrhjulingen och bara åka fritt och galet:)
Bilderna är som vanligt klickbara så de blir större. 

Ha en underbar fredagskväll!

19 mars 2012

Växthusdrömmar......igen

Vill bara berätta att jag är på benen igen...trots en jäkla massa hosta på nätterna så jobbade jag idag. Har ingen feber och jag känner mig piggare....äntligen.

Åh, vad jag längtar mer och mer efter ett växthus igen. På förra stället vi bodde så hade jag precis köpt och byggt upp ett växthus på 12,4 kvm. Tyvärr har jag inga bilder idag på det, för de ligger på en extern hårddisk som sambon strulade med i helgen så alla bilder försvann, men han fixade ett program och räddade alla bilder, och nu ska det köpas flera externa hårddiskar som vi kan spegla mot varann. Jag vill ha en egen som jag alltid har till min bärbara PC, med alla blom o trädgårdsbilder. Så inom kort kommer jag att visa bilder på det enda växthus jag nånsin ägt. 
Nu börjar jag få en sååån längtan till ett litet litet växthus. Kan tyvärr inte köpa något större än detta på bilderna då vi har en sån liten liten plätt idag. Men jag tycker ändå att det är ett växthus och det kommer att få plats både tomat, gurka och paprikaplantor i det. Och det skulle vara så bra att driva upp plantor i på vårkanten...åh, va jag vill ha ett sånt!
 Visst är det gulligt??? 2995:- på Plantagen för detta gulliga växthus på 3 kvm.....det är ju ett fynd:) Tror t.o.m man kan montera ihop det och flytta runt det färdigmonterat för att se var det bäst skulle passa in:), Det säger jag inte till sambon för han gillar inte när saker o ting blir rangliga och det skulle det säkert bli om man bar runt det och testade...hihi
Så nu vet ni vad som står på min önskelista:) Får väl se vad sambon säger....han har en bättre förmåga än mig att se om och var det skulle passa, och om det är nåt att ha. Sånt kan inte jag se förrän efteråt...haha. Ska försöka lura med honom in till Plantagen som ligger ca 5,5 mil härifrån. Och tvekar han, så kan jag ju lägga mig på golvet där o skrika tills han köper det...så som barnen brukar göra:)
Kram på er!

16 mars 2012

Snart är den vita Påskliljan utslagen....

...några dagar till så kommer Narcisslökarna blomma fint på mitt symaskinsbord som står på framsidan:) Detta var den första vårblomman jag köpte i år, tror den heter nåt med Vanilla?, hmmm va bra jag är på att lägga namn på minnet..NOT!
Ifall jag inte kommer med nåt nytt inlägg i helgen så passar jag också på att önska er alla en trevlig helg! 
Jag själv kommer att ta det lugnt hemma i soffan för att kurera mig från den träliga luftrörskatarren jag fått. Hostar upp äckligt grönt slem så jag nästsan kräks, och jag är sååå trött på skiten nu:(

14 mars 2012

Lilla Tussilago, lilla Tussilull

Välkommen Törnrosa som följare av min blogg....blir sååå glad för varje ny (och gammal) följare som gillar att följa min blogg:)

  På framsidan under mitt symaskinsbord så lös det gult redan igår. Var tvungen att kolla vad det var och det var visst Tussilago:) På framsidan så har vi väldigt tidig morgonsol som kanske bara vara ett par timmar, men tydligen har det varit tillräckligt för att få dessa att blomma. Tussilago är verkligen ett vårtecken för mig. Oftast brukar jag se de första efter dikeskanterna när jag promenerar, men så var inte fallet i år. Jag lät dem sitta kvar, så alla knoppar få slå ut i skuggan.
En ny förkylning har slagit till. Jag är snorig och slemmig i halsen, har fått en jobbig hosta också. Kanske skulle plocka lite Tussilago, de ska ju vara bra mot hosta sägs det. Just det latinska namnet Tussilago betyder ört som häver hosta. Har nån gång läst att man ska ta blommorna tidigt och lägga i te, det ska hjälpa mot hosta och verka slemlösande. Nån som testat?
Annars är det soligt och vårigt hos mig. Jag skulle vilja börja rensa lite i rabatterna, men jag ska vila några dagar och se om förkylningen drar vidare, för nu är jag sååå trött på skiten. Tycker jag haft min sjukperiod för i år, hade ju tidigare halsfluss och mitt i penicillinkuren fick jag influensan också. Bläää, va jag avskyr att vara sjuk!
Nä, fram för friskare tider! :)

12 mars 2012

Paket med en vinst

låg i brevlådan idag när jag kom hem från jobbet idag.
 Men inte hade väl jag beställt nån sprit....eller? :)
 Just ja.... Jag vann ju dessa barrots plantor på en utlottning på "Trädgårdsdrömmars" sida på Facebook. 
 Två olika Dagliljor, Hemerocallis " Free Wheelin" och "Black Stockings" samt Bergsklint, Centaurea montana "Black Sprite".
 Valde att plantera dem i varsin kruka och vattna lite direkt. Kunde säkert ha förvarat dem i källaren ett tag till, men det är ju alltid trevligt om de växer till sig ordentligt innan utplantering.
Tack för det fina priset Trädgårdsdrömmar!

För övrigt så har helgen varit bra. Två långpromenader har jag hunnit med, Mello festivalen, god mat och en massa filmer och en hel del godis har jag njutit av. Ingen omskolning blev det under helgen, men får väl se om jag tar tag i det under denna vecka, för det börjar bli trångt i vissa krukor. 
Dock vaknade jag med halsont igår morse, men idag har jag inte känt ett dugg av det. Så peppar peppar ta i trä....vill inte bli sjuk igen:( Idag har vi strålande solsken och en massa plusgrader.  Ska snart åka o hämta hem gubben som är sjuk o lilltjejen från skolan, sen blir det utvecklingsamtal med stora tjejen. 
Ha en fortsatt underbar måndag!

9 mars 2012

Påfågelblomster som inte gror:( samt andra sådder under lysröret.

Välkommen Kamilla som följare av min blogg:)

För precis 1 månad sedan sådde jag fröer från Påfågelblomster. Jag sådde dem i 5 mm djupt och ställde dem mörkt, men inte en enda har grott o jag blir såååå tjurig, för jag vill ju ha massor av Påfågelblomster. Fröerna är bytesfröer, så jag har ju ingen garanti för datum osv, men men.

Under lysröret i källaren står nu alla sådder som grott, förutom de som ska stratifieras...de står ute under snölagret som kom igår:)

Chilin och Paprikan är ju omskolade sedan ett tag och de växer på bra. 
 Hängpetuniorna är också omskolade och de har gottat till sig ordentligt i krukorna.
 Kardinalgyckelblommorna har precis tittat upp ur jorden, men de ska allt få växa till sig ordentligt innan de får varsin kruka. 
 Polarblågullen "Bilbo" är egentligen redan klara för omskolning, men jag har ingen lust idag att göra det. 
 Och här är Svartöga som också är redo för omskolning, så jag kanske får göra ett ryck i helgen. 
Gött me fredag föresten,  jag har varit ledig idag. Tog en lååångpromenad imorse samt tvättat lite under dagen. Nu ska jag bara vara, låta timmarna passera innan det blir dags att krama kudden. Innan det blir det förstås fredagsmys med en massa godis som jag var och inhandlade förut:)

8 mars 2012

Jag vill INTE

ha mer snö! Såhär såg det ut i morse på mitt lilla vårbord:( Blir intressant att se om allt under snön överlever.
 Allt är snötäckt. På backen låg det ett lager på säkert en 5-7 cm. Visste ju att det skulle komma snö inatt, men vem f-n kunde tro att det skulle komma SÅ mycket?! Men det ska bli bättre, en massa plusgrader kommer nog till helgen:)
 Var till USÖ på mammografi samt avslutningsmöte efter min operation i förmiddags. Sambon ringde mellan undersökningarna och berättade om ett flertal krockar efter vägen, så det var stillestånd på E18. Och eftersom inte jag hade lust att stå i bilkö så slängde jag förbi Plantagen i hopp om att kunna köpa några Millionbells sticklingar, men de hade inte en enda och kommer inte få in.
 Annars så var det härlig VÅR känsla i butiken. Blommande Pelargoner, Penseer, Ranunkler mm i alla dess färger. Jag hittade även ett litet litet växthus på 3kvm som skulle passa in på vår lilla trädgårdsplätt. Så det tål att tänkas på:) Efter en stunds strosande på Plantagen ringde gubben igen...köerna var borta på vägen och fritt fram att åka hemåt:) Lite besviken blev jag för det var första gången jag gick ut tomhänt från denna affär. Men  de hade ju inte det jag sökte, sååå........
Passar på att hälsa två nya följare välkommen till min blogg: Anna och Inger:) Alltid kul att fler gillar bloggen!

5 mars 2012

Kylan kyler

Det är redan tisdag och det var -7,5 igår morse och -3,3 nu på morgonen...jaja,det går åt rätt håll i varje fall:)
 Penseérna ser lite ledsna ut efter kalla nätter, men jag vet att de kommer bli gladare när värmen kommer.
 Farbror frost gör sig påmind, men ack så vackert!
 Söta små knoppar överlever kylan, och visst syns det på knoppen att den vet att våren är på G?!
 Lyktans glas är härligt frostig med stjärnor som nästan ser inetsade ut.
Ha en trevlig tisdag! //Helen

4 mars 2012

Projekt symaskins/blombord klart med underbara vårblomster

Vilken dag. Solen skiner från en klarblå himmel och jag o gubben är precis hemkomna efter en långpromenad. Vindarna är fortfarande kalla, men med mössa och vantar på så är det ok.
I förmiddags åkte jag till handelsträdgården här i stan...den som jag arbetstränade på för nåt år sedan. De tar hem både Violer och Penseer som är höstodlade och uppdrivna i kallväxthus och tål ner till -8 - -9 grader, och det är ju passande eftersom det bara är i början av mars:) 
Två olika sorters Violer blev det. En enfärgad lila samt en lilavit...sååå söta.
 Det var svårt att välja Penseér, de finns ju i alla världens färger och innan jag åkte dit så skulle jag bara köpa vita blommor, men jag ändrade mig på plats så det blev blåvitt tema idag.
De hade kvar Pärlhyacinter från i höstas som jag köpte ett storpack för halva priset. Perfekt att peta ner i krukorna mellan Violerna och Penseérna. Hälften lade jag undan tills jag kan peta ner dem i rabatterna. Tittar ni noga på lökarna så ser ni att nästan alla har fått lökbabysar, och det är ju perfekt...ju fler desto bättre.
 Sen var det bara att sätta igång med planteringen. Letade fram lite zinkkrukor och hönsnätsklockan som jag gjorde igår kväll. 
Murgrönan som jag hade sedan föra året, vit vårlilja och några Penseér åkte ner i hålet på bordet. Några krukor fick plats bredvid och den största krukan under på pedalen. 
  Så här blev resultatet av mitt lilla projekt...så nöjd:)
Ha en underbar söndag!

3 mars 2012

Hängbjörks hjärta

Jag har i flera dagar letat efter någon bra "hängbjörk" där jag kunnat klippa av några hängande grenar. Men här i området så har jag känt mig iakttagen varje gång jag närmat mig en björk. Så idag när jag tog en tur i bilen så hittade jag massor av hänggrenar som väntade på mig:) Sagt och gjort....snabbt ur bilen....bröt några grenar...snabbt in i bilen och så gasade jag iväg hemmåt:)
Så nyss när jag kom hem så gjorde jag detta hängbjörkshjärta. Det ska hänga ovanför mitt symaskins/blom bord på framsidan:) För övrigt så har jag behandlat bordet, så det är klart. Hann aldrig iväg till handelsträdgården idag för att köpa lite Penseér, men imorron så....
Ha en fin lördag kväll!

1 mars 2012

Projektet Blomsterbord VS Symaskinsbord

Som ni kanske minns så fick jag en gammal symaskin av en kompis i vintras. Och jag ska ju inte använda den som symaskin utan som blomsterbord ute. Så idag tog jag tag i saken...tillsammans med Hanna:) Vi öppnade altandörren, lyssnade på fågelkvitter medan vi monterade bort själva symaskinen och sågade större hål i bordsskivan. Jag gjorde en korg av hönsnät, och stärkte längst upp med en grov ståltråd. Sen satte jag i små krokar som jag fäste korgen i . Solen sken in och värmde skönt:) Vi passade på att stå inomhus när gubben jobbade, hihi. Och hålets kanter blev ju inte direkt super raka, och hade han sett dem hade han dött!
Lade i bevattningsduk som jag tror smälter in bra sen när den ska stå ute. Man kan ju använda mossa oxå, men det vill inte jag ha. I botten kommer jag lägga en stor papptallrik så inte vattnet rinner rakt igenom när det sen ska vattnas efter plantering:) Nu ska jag bara köpa någon utomhusbets eller lack och behandla bordsskivan med, så den inte ruttnar bort för mig. 
Fortsättning följer alltså........