Vill börja med att hälsa Malin välkommen som följare:)
Idag skräller jag till med ett bakinlägg bland alla såinlägg. När semle dagen kommer så har jättemånga väntat på denna dag för att smaska i sig årets första semla.
Men i vår familj köper vi semlor när vi är sugna på det, oavsett när på året det är. Och idag var jag lite sugen på att göra egna semlor, och insåg att det passade bra! Jag och sonen har redan slukat en varsin, och jag är nöjd för idag! Skall bli intressant att se om alla blir uppätna.
Receptet finner ni nedan. Det blir 12 st lagom stora semlor, inte små och inte stora.
Bullarna | ||
75 gram | ||
2,5 dl | ||
25 gram | ||
1,5 krm | ||
0,5 dl | ||
7,5 dl | ||
1 tsk |
1 dl | ||
Fyllning | ||
300 gram | ||
1 dl | ||
3 dl | ||
Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Namnam:)
Det ser ju gott ut det där, vilken tid är det fika?
SvaraRaderaAppropå Hällefors...så kan jag med glädje tala om att jag inte är född där, det räcker att ha bott där sedan 10 årsåldern.:-)
kram susanne
mmm, dom ser fina ut dina semlor! Inget går upp mot hembakta semlor! Jag hade semmelbullar i frysen från förra bullbaket, så vi har mofsat i oss varsin alldeles nyss.
SvaraRaderaMumsigt med egna :-) Jag har ätit en hallon semla idag.
SvaraRaderaKRAM från mig!
Mmmm...gott! Vad duktig du är som gör egna!
SvaraRaderaKram Ulrika
Så goda de ser ut...
SvaraRaderaKram Birgitta
Gott med semlor, men tur att man inte äter för ofta, för då tröttnar man väl på dem.
SvaraRaderaSer i varje fall underbart gott ut!
SvaraRaderaTa en extra i kväll till melodifestivalen - lär behövas ;)))!/Anja