5 juli 2011

Mörkbladigt - Alunrot, Silverax & Kärleksört

Måste bara få visa min helt misslyckade rabatt på framsidan. Här är det bara en fyrkant på ca: 1,5 x 1,5 meter. På denna sida har vi sol till ca 10,30 så det är inte solsidan direkt. Vår ingång till huset är här, och på denna sida sitter vi aldrig utan parkerar cyklar och går in.
Har som sagt planterat alla mina mörkbladiga växter här, samt nån limefärgad Alunrot och Penningblad. Men jag får den inte som jag vill, och de mörkbladiga växterna gör sig INTE bra här. Som ni ser på bilden så har jag planterat en liten planta av vit och rosa Löjtnantshjärta, så de ska få ta över nästan hela rabatten och på utsidan av dem tror jag att jag ska sätta några Funkior istället.
Silverax Simple Brunette är en av de tre Silverax om sitter planterad här. Sååå fina blad som får NOLL uppmärksamhet:(
 En Kärleksört som jag glömt namnet på.
Kärleksört Postmans Pride med sina underbart mörka blad.
 Alunrot Creme Brulee har jag två plantor av. 
 Alunrot Cappuchino har lite större blad än de andra och i mycket mustiga färger.
 Alunrot Micranta Palace Purple , så himla fin med sina ådriga blad.
Alunrot Micranta Palace Purple blommar just nu! 
 Alunrot Frosted Violet har växt till sig mest och breddar sig en del.
 Alunrot Frosted Violet blommar också just nu.
 Och mitt i denna smet sitter en liten ynka Alunrot Key Lime, som är sååå limefärgad som man kan bli. Gör sig jättefint ihop med de mörkbladiga, men jag tycker ändå den sitter på fel plats.
 Visst vore det väl finare att blanda upp de mörkbladiga med vanliga grönbladiga växter? tror de skulle komma fram mer o visa sitt rätta jag. Och som sagt så sitter vi ju aldrig på framsidan och får njuta av dessa blommor, och det tycker jag är lite synd. Hur har ni gjort med era mörkbladiga växter? Alla tips tas hjärtligt emot:)
Sist men inte minst så vill jag dela med mig av 1,2 liter färska smultron. Jag & Hanna var nyss iväg och plockade dem på ett riktigt "smultronställe". Lite vispad grädde till dessa så är sommaren gjord!
 Its the little things that makes life big!

10 kommentarer:

 1. Fina alunrot men att ge tips på vad som passar ihop...de tipsen tror jag inte du vill ha :-))
  Inte illa vad smultron ni plockat, har sett att det är gott om den varan iår. Smultron är nog det "somrigaste" vi har och gottgott.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 2. Kanske skulle det passa med någon Sockblomma.Dom bladen är ju också jättefina.Eller några Julrosor Dom bladen blir ju himla fina när blomningen är över.Och så mycket goda smultron.Bästa som finns.

  SvaraRadera
 3. Vissa rabatter har man svårt att få ihop, så är det bara..Jag har också en entrérabatt som ligger i skugga, och där har jag rostflockel (också mörkbladig)vitbrokig funkia, skuggbräcka, löjtnantshjärta, astillbe, stjärnflocka och höstanemon. Men ärligt talat är jag inte så nöjd med den heller...fast funkian är snygg, det där vita i skuggan gillar jag. Så lite vita blommor skulle väl vara snyggt ihop med dina mörkbladiga alunrot. Typ Astillbe. Några stora ormbunkar i bakgrunden kanske. Kanske några stenar, antingen några stora bumlingar, eller kullersten lagda så att den fyrkantiga formen mjukas upp. Tja, det var några tips i alla fall ;o)

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Inte var det väl så gräsligt? Tycker många av dina alunrot är väldigt fina. Speciellt gillar jag Micranta Palace Purple med den vackra ådringen på bladen. men fler grönbladiga växter skulle säkert göra sig fint! Lycka till!
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 5. Trist när man inte blir nöjd med rabatten.
  Oj, vilken härlig skål med smultron, förstår att det smakade gott.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jättefina växtval du gjort även om du inte är nöjd.Ormbunke är mitt tips som kontrast.Det är ofta det som behövs när man planterat mörkbladigt!Kärleksörten trivs i solen o jag har mina i krukor det är snyggt.Lycka till!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 7. Personligen är jag ju väldigt förtjust i rödbladig alunrot, men...dom fordrar något helt annat som komplement.
  Helst något högt och ljust och spetsigt, men att hitta något sådant som växer i skugga är inte lätt. Kanske randgräs, fast då har du väl bara det efter ett tag.
  Sen har du ju alltid Hosta, det finns ju sorter med höga smala vitbrokiga blad. Till det något skuggtåligt vitblommande - du skrev ju att du funderade på löjtnantshjärta och det skulle ju vara tjusigt.

  SvaraRadera
 8. Hoppas du kommer på något! Jag har själv en liknande "ful" rabatt var jorden lyser fram. Inte är det ju som man vill ha det! /Mimi

  SvaraRadera
 9. Jag gillar gula blad till de mörka höstsilveraxen. Du hade ju Alunrot Key lime pie intill. Det finns en alunrot som heter Citronella också- den tycker jag är jättefin ihop med det mörka./Susanne

  SvaraRadera
 10. Hej! Tittar in i din blogg för första gången. Jag gillar dessa rödbladiga växter, det är liksom mitt tema för 2011-2012. Jag tittar in fler gånger. Hälsningar Sofia

  SvaraRadera

Jag hoppas du kan lämna en kommentar, för då blir jag så glad! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!