28 juli 2011

Nyskördade fröer

Nu är det god tid att börja samla på sig fröer från egna överblommade perenner o annueller. Kanske inte bara egna utan ha ett par kaffefilter eller hushållspapper redo i handväskan ifall ni gå förbi några trevliga planteringar i sommar:)  Jag brukar klippa av frökapslarna och lägga dem på tork i kaffefilter som jag märker med namnet. Ibland har jag inte skrivit nåt på kaffefiltret för jag tror jag har bra minne, men det är inget att rekomendera då det blir ett antal filter med fröer i och tillslut har man ingen koll om man inte märker upp dem från början.
 En frökapsel från Prins Gustafs Öga som innehåller en del fröer. Jag brukar vänta rätt länge innan jag plockar av frökapslarna för att de ska mogna ordentligt innan.
 Petuniornas frökapslar klipper jag bort för att gynna blomningen ända tills hösten. Det kommer att vara fullt av frökapslar att ta rätt på senare så det är ingen brådska just nu.
 Rödmalvan Zebrinas frökapslar får sitta kvar ett tag till, ska försöka ta dem innan de torkar och öppnas och rasar ur. Ibland kan det vara gränsfall och då är det superbra att hålla ett kaffefilter under och skaka lite så fröerna rasar ner direkt i filtret.
 Busktagetesens fröer är mogna att skörda. Olika blommors frökapslar och fröer ser olika ut och en del fröer har jag inte kommit underfund med hur de ser ut ännu.
 Mini Penséernas frökapslar är mogna nu. Jag har klippt bort massor under sommaren, men nu ser Penséerna lite trista ut så jag passar på innan de försvinner helt.
 Aklejans frökapslar är dekorativa. Här är det lika bra att vara ute i god tid om man vill ha ordning på plantorna, för Aklejfröerna som ramlar ner till jorden tar sig lätt och det är lätt för dem att ta över rabatterna.
 Fröpärmen gjorde jag iordning för en massa år sedan för att hålla alla fröer på samma ställe. Förr lade jag fröer lite här och var i skåp o burkar och tillslut visste jag inte vart jag hade dem. En pärm är att rekomendera!
 Vanliga plastfickor som jag stoppar ner fröpåsarna i. Efter de torkat i kaffefiltren så lägger jag dem i små förslutningbara plastpåsar som passar perfekt i plastfickorna. Jag märker upp plastpåsarna med namn och årtal så jag har lite koll. Om ni har gamla fröer som är ett par tre år så släng inte dem. Har de legat på en torr o mörk plats så är det oftast inget fel på dem, för jag sådde 2008´s fröer i år och alla fröer grodde bra.
 Det blir en hel del till slut. Ska försöka att få lite ordning i pärmen osså för där är det jus nu kaos:) har bara stoppat ner påsarna blandat.....perenner o annuller. Men längst bak har jag grönsaksfröer....så de är det ordning på.
Det var alles för idag. Ska sätta mig med gubben nu o kolla på en film...man får passa på när det regnar. Dagen började med solsken och en intensiv värme på 25 grader i skuggan, men som vanligt så hann jag bara sticka ut huvudet så hopade sig molnen:(

13 kommentarer:

 1. Vilken ordningsmänniska du är, som samlar alla fröpåsar i en pärm, hos mig ligger de i burkar i skåpen,
  Men visst är det roligt att plocka fröer i trädgården, jag brukar vika mina fröpåsar av papper.
  Det regnar även hos mig idag, trist sommarväder.
  kram!

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg, har aldrig samlat fröer förr om åren...tillhör den där kategorin som gör det lätt för sig och inte har hittat tjusningen i att samla in fröer själv - det är ju så lätt att köpa fröer :-).
  Nu fick jag lite vägledning hur att gå till väga. Imponerande ordning du har på dina fröer.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 3. Sååå kul med fröer. Och jag säger varje år att jag inte ska ha mer fröer till året som kommer. Men nu har jag varit ute o hamstrat på mej igen. Sen kan vi ju ha lite byte..../Knatten

  SvaraRadera
 4. Kan bara säga vilken ordning du har med dina fröer... Får nog skärpa till mig...
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 5. Trevligt inlägg och vilken trevlig pärm och ordning på fröerna//Britt

  SvaraRadera
 6. Flott ide med en perm til alle frøene. Og takk for påminnelse, nå er det som du sier.. tid for å sanke frø. Jeg fikk en liten Petunia plante av en venninne i vår. Den hadde hun sådd av frø fra sine planter. Den er så vakker blå.. så nå skal jeg gjøre som deg..

  SvaraRadera
 7. Jätte bra ide´. Jag lägger mina fröer så som du gjorde förr, lite här och där. Men nu ska jag försöka skärpa mig :-))

  Har inte kommit på hur jag ska spara petunie fröer. Ser aldrig några sådana frökapslar på mina.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Vilken ordning du har. Jag brukar inte så blommor men ibland händer det. I sommar har jag kommit fram till att jag ska försöka mig på att hitta lite fröer till växter som är svåra att få tag på som jag kan så.

  SvaraRadera
 9. Ja nu är det frösamlartider! Jag samlar fröer för fullt! Kaffefilter är toppen!
  Ha en fin dag! Kram!

  SvaraRadera
 10. Himmel! Vilken ordning och reda hos dig:) Me like!!!
  Sommarkram!

  SvaraRadera
 11. Egna frön är guld värt, jag är dålig på att komma ihåg så tack för påminnelsen. En fröpärm låter jättebra, måste skaffa!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 12. Oj oj oj säger jag bara där ligger man i lä med ordningen!!!Vad trevligt att kunna bläddra i pärmen fram o tillbaka o fundera.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 13. Jösses vilket jobb! Mina ihopsamlade fröer ligger huller om buller i kuvert i en låda och har jag riktig tur kom jag ihåg att skriva på vad det var inuti... Kanske är det därför jag oftast köper nya...:)Susanne

  SvaraRadera

Jag hoppas du kan lämna en kommentar, för då blir jag så glad! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!