24 juli 2011

Röd Solhatt Summer Sky, Echinacea purpurea

Äntligen, äntligen blommar den första Solhatten "Summer Sky"...på både gott och ont. Eftersom Solhattarna börjar blomma på hösten och jag vill inte att det ska vara höst ännu, men jag vill gärna se mina Solhattar blomma, för de är mina favvisar.
 Solhatt säger jag, vissa kallar dem fortfarande Röd Rudbeckia eftersom Echinacea arterna förr hörde till Rudbeckia. Det latinska namnet Echinacea kommer från fröställningen som ser ut som en igelkott.
 "Summer Sky" tillhör "Big Sky" serien och är en hybrid mellan E.purpurea och E.paradoxa. Numer finns det en uppsjö av olika Solhattar i olika underbara färger.
 Blommorna är orangerosa med igelkottliknande mittkon i mörk orange. Luktar jag på den så kommer en svag svag rosdoft...tycker jag i varje fall...hihi. Den ska dra till sig fjärilar, men än så länge har jag bara sett till en enda citronfjäril i mina rabbater.
 Blomningen sker i juli-oktober, beroende på var den är placerad. Solhattarna älskar sol, och jag försöker ha många av mina Solhattar i rabatterna som får mycket sol, men en o annan har jag satt lite i skuggan osså, för att få den att blomma senare:)
Detta var min första i Solhattsgänget, fler kommer allteftersom de blommar:) Visst är den underbar?!!! Vad har ni för Solhattar?

11 kommentarer:

 1. Visst är den fin.....jag håller med dig, en del blommor förknippar man med hösten tex. solhatt, flox och höstanemon. Men än är det inte höst utan vi får njuta av blommorna länge än.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Hei! takk for koslig kommentar.
  Det er en utrolig vakker solhatt du viser bilder av,jeg har en gul men den kan ikke måle seg med din.
  Fine bilder, klem Marit.

  SvaraRadera
 3. Så fina bilder! Härlig rosa blogg. Kram Johanna

  SvaraRadera
 4. Fin rudbeckia...som blommar nu och fram till sena hösten.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 5. Hej, Trevlig blogg! Jag har en Echinacea, (det är väl samma som Solhatt) men tyvärr kan jag inte namnet på den och den har inte slagit ut ännu. Tack för din kommentar i min blogg och välkommen tillbaka.

  SvaraRadera
 6. Den är jätte söt....Vill ha massor av olika sorter men har bara två sorter av vita än så länge.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag är en av dem som ännu säger Rudbeckia...:o) Jag har bara vanliga vita, Alaska och Alba, en röd Magnus, har även haft en Razzmatazz men den ser väldigt ynklig ut (var begravd under kantnepeta och daggkåpor som brett ut sig) vi får se om den kommer igen nästa år.

  SvaraRadera
 8. Jag har haft flera sorter men de har alltid försvunnit efter första vintern.Så nu har jag bara 'Magnusar'!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 9. Solhattar har blivit en av mina favoriter. Jag har köpt på mej ett flertal olika sorter o nu tror jag nog att jag kan kalla mej samlare=)))). Den här röda har jag oxå men den blommar inte än och den är jättefjuttig. Tror jag planterat den på fel ställe.Dom ska ju ha massor av sol, som namnet säger. /Knatten

  SvaraRadera
 10. Å så fin den var! Jag gillar också solhattar och har en hel del i min samling...Jade, Tomato Soup, Coconut Lime, Meringue, Razmatazz, Pink Double Delight, Magnus, Alba, Twilight, Sunrise, Green Envy och Vintage Wine. Green Envy och Vintage Wine är mina favoriter. Har min Vintage Wine bredvid Höstsilverax och riktigt mörka sedum och mörka Kärleksört. Razmatazz och Meringue klarade inte förra vintern i Kga så jag fick köpa nya nu i våras. Får se om de klarar sig denna gång. Ska bli spännande att se dina solhattar allteftersom de slår ut!
  Susanne

  SvaraRadera
 11. Please let me know if уou're looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely lοve to write somе сontеnt fοr your blog in exchange
  for a linκ back to mine. Please blast me аn e-mаіl if interestеd.
  Manу thankѕ!

  Revіeω my page :: rhinoplаsty []

  SvaraRadera

Jag hoppas du kan lämna en kommentar, för då blir jag så glad! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!