17 feb. 2012

Blås

Minns när jag var barn, när jag plockade överblommade Maskrosor och blåste bort de fina frökapslarna. Iallafall på de Maskrosor som fanns kvar för jag älskade att göra Maskroskransar eller sprätta upp blomman i ansiktet på någon med tummen. Hade ju ingen aning om att jag förökade dem genom att blåsa lite extra på dem...hihi. 
Tänk om jag redan då visste att jag skulle bli frö och blomtokig. Men det gjorde jag ju inte. Min pappa var trädgårdsanläggare och hade egen plantskola, men jag hade NOLL intresse för hans träd, buskar, perenner och anläggningar. Jag minns litegrann från när vi sådde grönsaker, Ringblommor och Luktärter. Blommorna skulle växa upp och bli fina och sen sättas i vaser på kyrkogården...hos avlidna släktingar. Samma sak varje år. Pappa gjorde fina raka fåror med baksidan av sin kratta, och när fröna var nerpetade så fick jag försiktigt kratta över lite jord. Men jag fick aldrig klippa gräset för gräset skulle klippas utifrån o in i en cirkel eller fram och tillbaka i ränder, för det skulle vara perfekt. Stans snyggaste trädgård ville han ha:) 
Konstigt hur det kan bli. Kanske ligger det i generna ändå? Nu fick ju aldrig min pappa uppleva mitt intresse för trädgård och blommor, för han gick bort för 14 år sedan. Och på den tiden så köpte jag på min höjd bara en massa Hängpetunior och Millionbells och planterade i mina balkonglådor.

 Kollade till mina sådder idag och gissa om jag blev överraskad när flertalet grott:) Jag hade ju tänkt ställa ut dem under snön för stratifiering, men har inte haft ork att ta mig ut och ösa snö över krukorna. Och att be gubben om detta skulle jag inte göra....kontrollbehovet vet ni:) Blir intressant och se om de sista sådda perennerna också gror innan jag hinner ställa ut dem.
Lekte lite i PhotoScape en stund förut. Testade lite olika färger, gråskala och svartvitt. Man kan göra en hel del i fotoprogrammet, bara fantasin sätter stopp!
Det är snart läggdags och det ska bli så skönt med sovmorgon imorron. Trots att jag är sjuk måste jag ju gå upp med lilltjejen på mornarna eftersom hon ska till skolan. Så imorgon ska det bli sååå skönt att slippa höra iphonen låta klockan 6,30:)

Trevlig helg!

5 kommentarer:

 1. Det var likadant med mig. Inte 17 trodde jag att jag skulle bli växtintresserad när jag sådde rädisor under vinbärsbuskarna i trädgården. Men mina föräldrar var totalt ointresserade, utan det var min härliga moster som så småningom inspirerade mig!

  SvaraRadera
 2. jag har varit intresserad av blommor i hela mitt liv tror jag. Men i egenskap av att plocka dom.
  Ha en alldeles underbar helg!!

  SvaraRadera
 3. Härliga minnen du har:-))Själv har jag lite minnen från att mamma var odlare i liten skala. Kommer ihåg vad gott det var att hämta sallad direkt från landet och lägga på smörgåsen ihop med bredbar leverpastej och en klick majonäs:-))
  Vackra bilder. Kul att " grejsa " i photoscape.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Min mamma hade blomsteraffär och handelsträdgård i liten skala och jag minns också luktärterna, violerna och andra sommarblommor som användes i buketter till konfirmationer, midsommarkransar, och brudbuketter mm. Det var pappa som satte allt det där precis som din men raka rader av krattan. : ) Mitt intresse fanns inte alls då heller och mitt är idag av en helt annan karaktär, njutning och inte levebröd.

  SvaraRadera
 5. Jag blev besatt efter att skaffat odlingslott när jag bodde i lägenhet, mest för att ha någonstans att ställa grillen. Idag är trädgården och växterna mitt liv.... Funderar på att starta en blogg :)

  SvaraRadera

Jag hoppas du kan lämna en kommentar, för då blir jag så glad! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!