20 feb. 2012

Första omskolning 2012

Är det dags för omskolning när det ser ut såhär eller? Japp, det tycker iallafall jag. Så igår skolade jag om bl.a 20 st Hängpetunior, och resten åkte i soporna. Ja...det är svårt att slänga, men om jag skulle spara alla som grott så skulle jag inte få plats med annat än Hängpetunior under lysröret. 
 Man ska alltid hålla i ett blad och inte stjälken, för håller man i stjälken går den oftast av. Samtidigt som jag håller i ett blad så petar jag underifrån i jorden, så rötterna lossnar lätt.
 Kruka jorden, vattna igenom väl, gör ett litet hål med en sticka och pilla ner den lilla plantan så långt att det bara är ett par millimeter till första bladparet, och tryck till lagom runt om så roten rotar sig snabbt. Jag sänker ner alla långt ner i jorden för att de inte ska bli långa o rangliga utan kraftiga. Vissa, som gurka ska man inte sänka ner, för de är känsliga om fossingarna.
 Chiliplantorna hade fått rediga rötter redan, och jag vet....jag håller i stjälken men det är bara när jag fotograferar:)
 Likadant här, jag petar ett större hål i jorden och sänker ner roten så långt det går. Här sätter jag i några blompinnar som stöd, för både Chilin och Paprikan kommer ju växa lite på höjden.
 Som sagt, 20 Hängpetunior varav 6 st krukor med två småttingar i varje....ifall att.... 
och  3 Chiliplantor och 4 Paprikaplantor omskolade oxå.
Nu står de omskolade plantorna under mitt stora lysrör i tvättstugan. Timern är inställd så att de får ljus 12/dygn:)
Ha en riktigt SOLíg månfag!

8 kommentarer:

 1. Härligt med omskolningar. Jag sitter fortfarande och väntar på de första riktiga bladen så att jag kan börja skola om. Visst är det svårt att slänga även de minsta fröplantor? Och det där med att begränsa sig... Hur ska man kunna ta beslutet att bara spara några få plantor...?! ;-) Tycker du verkar klara dig bra. Själv förbereder jag mig på en djungelkällare... :-D
  Ha en trevlig solig måndag du med!

  SvaraRadera
 2. Efter att ha läst alla dina tips, så kanske t.o.m. jag skulle kunna få fröer att ta sig och dessutom överleva! Men det blir ingen sådd i år - förutom dom vallmofrön jag ska så direkt ute!!

  SvaraRadera
 3. Kul det där när det blir så dags.Jag slänger också plantor när jag skolar om.Sparar bara så många jag tror det finns plats för.Nu är det snart dags att så tomaterna.Tiden rusar på.Kram

  SvaraRadera
 4. Oj, vad det växer! Härligt at våren snart är här på riktigt./Lila-Christina

  SvaraRadera
 5. Å vad roligt det ser ut : ) Mina sådder har inte riktigt hunnit så långt än..Men jag tittar på dom varje dag och bara väntar på bladparen!
  /Cika

  SvaraRadera
 6. Vad du är duktig som sår o pysslar om de små plantorna ;) ha en fin vecka< kram Jessica

  SvaraRadera
 7. Åh vad kul att se dina bilder!
  Jag har sååå svårt för att slänga något som grott. Jag brukar ha en bytta där jag dumpar de plantor som inte får plats. Inget extraljus eller annat (en skvätt vatten kanske) och när det är frostfritt så "häller" jag ut bunken vid en öppen kompost. Förra året blev det en trevlig mix av fjärilskrasse, tomater, blomma för dagen och lite annat smått och gott. Som ett kinderägg ungefär!
  Lycka till! M

  SvaraRadera
 8. Så läckert! Vad du har kommit långt med dina sådder. Jag har inte ens börjat än...suck...
  Kram Randi

  SvaraRadera

Jag hoppas du kan lämna en kommentar, för då blir jag så glad! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!