31 jan. 2012

Frötokig o sådder

Tror jag har blivit frögalen totalt. Det måste ju va en mani detta:) Jag har ju massor med fröer, och i dagarna har jag bytt lite med Irene som bl.a har bloggen Blomster och idag kom de fröerna. Det var bl.a Våningsvivor i olika färger, olika Vallmo, Kardinalgyckelblomma, Lejonöra, Axveronika o Backnejlika. Tack Irene!
Och inte nog med det, så vände jag mig om för att kolla om jag hade några plastfickor kvar i hyllan bakom mig, och ser då en glassbunke full med fröpåsar:) Där låg minst hälften av alla fröer jag skördade i höstas...hihi, vad bra!
Sen har jag lagt ut en förfrågan på FB om det är någon som vill vara med o dela på en fröbeställning från Odla.nu, finns en del sorter där som jag skulle vilja ha, och går man ihop och delar på innehållet så får man fler sorter till ett rimligt pris. 
Och inte nog med det, så såg jag att Allt Om Trädgård ska köra sitt andra varv på "fröbibban", och den ska jag anmäla mig till. 
 Trots min feber o värk i hela kroppen så klädde jag mig ordentligt förut och ställde ut mina perennsådder under ett tunt snötäcke för stratifiering. Dvs, man köldbehandlar fröerna manuellt för att de ska gro. Alla fröer behöver olika långa köldperioder, och hur länge de ska ha, det vet jag inte, men det lär märkas. Jag ska nog låta mina sådder stå ute i allafall 1 månad. Synd att vi har ett så litet kylskåp, men hyresvärden är på G att byta ut våran kyl/frys och då ska jag fråga om vi får behålla det gamla, vore ju perfekt att stratifiera fröer i, för det går ju att lägga fröerna i plastpåsar på ett fuktat papper eller i en liten låda med fuktad perlit oxå. Hur gör du?
För övrigt så har natten varit lugn. Hanna var till vårdcentralen igår och fick penicillin mot hörselgångs & öroninflammation så hon hann ta två doser igår och det var tur det, för jisses vad ont hon hade igår. Jobbigt att se sitt barn lida så. 

14 kommentarer:

 1. Hej! kul med vårsådden allt ligger i start groparna nu ;) skall inhandla lite sticklingar snart tänkte jag.. i år försår jag nog inte så mycke..bara lite ;)) kram Jessica

  SvaraRadera
 2. Hmm, lite beroendeframkallande är det allt med frön och sådder... ;-) Du får berätta hur det går med dina utesådder. Det verkar vara en del samma som jag sådde för några dagar sedan (som jag köpte av Irene), så jag får se hur de ska se ut egentligen, om man vet vad man håller på med för oftast lyckas jag inte sådär jättebra med mina sådder... ;-)
  /Kerstin

  SvaraRadera
 3. Skall bli spännande att se hur du skall få plats med allt eller hur du skall få plats själv på trädgårdsplätt. Blomma kommer det iaf att göra...imassor
  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 4. Fröer kan man aldrig få för mycket av :)
  Krya på er nu!

  SvaraRadera
 5. ......så meget bedre end slik med alle de skønne frø. God bedring til datteren :0)

  Dorthe

  SvaraRadera
 6. Det är ju så lätt att ryckas med... nu håller jag tummarna för dina sådder och för att du och tösen ska bli bra.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Hej Helén,
  tack för kommentar hos mig och välkommen som följare av min blogg!
  Hälsningar Inger

  SvaraRadera
 8. Å det er moro å begynne å så , noen samler på frimerker og noen samler på frø ,,så er det bare,,he he.

  Jeg håper vesle jenta di blir fort frisk ,en får jo så vondt selv når barna ikke er i form.

  God kveld og klem fra Marit.

  SvaraRadera
 9. Hej! Tänkte bara nämna att jag skrivit lite kommentarer lite här och var. Krya på er!

  SvaraRadera
 10. Det där med stratifiering är intressant tycker jag, har inte riktigt fått någon kläm på det! Har funderingar om jag behöver göra så med mina stockrosfrön? Hörde en kollega prata om vad jag tror är stratifiering... Gud så mycket det är att lära! Ska bli kul att se alla dina fina fröer slå ut i blomprakt till sommaren:)))

  Stöööörsta kraaaaaaaamen aka

  SvaraRadera
 11. Tusen tack för svar!!! En fråga, när tycker du att jag kan börja så dem inomhus? Du skriver tidigt? Ska jag ha plast över?? Stå i solläge? Ja du hör ju, jag är ju iiiiingen expert på ämnet, haha!!! Tur att jag har dig:)))

  Kraaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 12. Ännu en frötokig bekantskap, trevligt ;). Välkommen som följare hos mig, och på återseende! //Kram marie

  SvaraRadera
 13. Jag låter mina frösådder stå kvar ute o så gror de ute så småningom.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 14. Jag gör ungefär som du de få gånger jag stratifierar. Tycker allt det är lite knepigt med de där perennerna...
  Kram!

  SvaraRadera

Jag hoppas du kan lämna en kommentar, för då blir jag så glad! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!